E-vize sahtekarları türedi

Türkiye'nin turistler için e-vize uygulamasına geçerek yılda 7.5 milyon kişiye internetten vize vermesi dolandırıcıların iştahını kabarttı. Onlarca sahte web sitesi türedi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Haziran 2015 20:03, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
E-vize sahtekarları türedi

Türkiye'ye gelen turistlerin yüzde 95'i sınır kapılarında vize alıyor bu da özellikle havalimanlarında büyük yığılmaya sebep oluyordu. Bu amaçla Türkiye, 2013'te elektronik vize (e-Vize) uygulamasına geçti. İnternet erişiminin olduğu her yerden kolaylıkla alınabilecek e-Vize sayesinde konsolosluk ve elçiliklerle sınır kapılarında sıra beklemeden vize başvurusunda bulunmak ve Türkiye'ye e-mail adresine yollanan vizeyi yazdırarak giriş yapmak mümkün hale geldi. Bu uygulamayla yılda 7.5 milyon yabancıya elektronik ortamda vize verilmesi internet dolandırıcılarının da iştahını kabarttı. İnternette Türk e-Vize sisteminin kopyası olan onlarca sahte vize sitesi açıldı. Gerçekten Türkiye'ye vize alıyorum zannederek tüm kişisel bilgilerini, pasaport numarasını ve kredi kartını bu sitelerle paylaşan kişiler bir de üzerine Avrupa ülkelerine 20 dolar olarak belirlenen vize ücretinin 3-4 katı fiyat ödeyerek 'kafesleniyor.' Siteler başvuru sahiplerine Türk e-Vizesi'nin sahtesini e-posta üzerinden gönderiyor. Ancak turistler dolandırıldıklarını Türkiye'ye sahte vizeyle giriş yapmak isterken anlıyor.

" align=right>

2 dakika 14 saniye

Bazı internet siteleri ise, 'aracılık ücreti' adı altında 40-50 dolar fazladan para talep ediyor. Bu şekilde başvuru sahibini kuyruklardan kurtardıklarını, çok hızlı ve güvenli şekilde onların yerine vize aldıklarını iddia ediyorlar. Oysa ki elektronik ortamda Türk resmi vize sitesinden vize almak yaklaşık 2 dakika 14 saniye sürüyor. e-Vize indirme linki başvuru sahibinin elektronik posta adresine gönderiliyor. PDF formatında 24 saat içerisinde indiriliyor. Türkiye'ye gelmeden 3 ay önce e-Vize almak mümkün değilken internet sahtekarları aylar sonrasına bile vize alabildiklerini iddia ediyor. Türkiye'ye kolay vize aldıkları iddiasıyla açılan sitelerin ve mağdurların sayısının giderek artması ve son haftalarda Türkiye'ye tatile gelen 100 İngiliz turistin sahte vize nedeniyle sınır kapısında kalmaları üzerine İngiltere Dışişleri Bakanlığı bir uyarı yayınladı ve vatandaşlarına Türkiye vizesini Türkiye'nin resmi sitesinden alma çağrısı yaptı.

Türkiye de uyardı

Türkiye'nin resmi vize sitesinde sahte siteler için turistlere yönelik bir uyarı yer alıyor: Hizmet bedeli karşılığında e-Vize alımında kullanıcılara yardımcı olacağını iddia eden çok sayıda web sitesi bulunmaktadır. Bu sitelerin Bakanlığımızla hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır. Bu sebeple, bu sitelerden kaynaklı bilgiyi kötüye kullanma ya da hizmet aksaklıklarına dair tarafımızdan sorumluluk kabul edilmemektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber