Toplu görüşmelerde 6. tur bugün

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu görüşmelerin 6. turu bugün yapılacak. Konu dün Bakanlar Kurulu'nda da ele alındı. Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in hükümetin görüşünü, bugün taraf sendikalara aktarması bekleniyor

Memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu görüşmelerde sona gelinirken, taraflar bugün, 2006 yılı enflasyon kayıplarının karşılanması ve memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konularını karara bağlamaya çalışacak.

Dün yapılan Bakanlar Kurulu'nun gündeminde de memur maaş zamları yer aldı. Ancak toplantı sonrası bu konuda bir açıklama yapılmadı. Hükümet adına sendikalarla görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in, bugün Başbakanlık yeni binada saat 10.00'da başlaması beklenen 6. tur görüşmelerde hükümetin görüşünü aktarması bekleniyor.

Memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zamlarla ilgili yürütülecek müzakerelerde, Bakanlar Kurulu'ndan çıkması beklenen karar belirleyici olacak.
Hükümet, memur maaşlarına gelecek yılın birinci ve ikinci altı ayları için yüzde 2'şer oranında zam yapmayı önermiş, olası enflasyon farkını da maaşlara yansıtmayı taahhüt etmişti.

Yeni teklif bekliyorlar

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin daha önce 2007 yılı bütçesinde memurlara 49 milyar YTL ayrılacağını bildirmişti. Mehmet Ali Şahin, imkânlar zorlanarak bunun ne kadar üstüne çıkılabileceğinin, Bakanlar Kurulu toplantısında görüşüleceğini kaydetmişti. Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen, zam önerisini 'onur kırıcı', 'memura hakaret' olarak nitelendirmişti. Konfederasyonlar, hükümetin kabul edilebilir bir teklif getirmesini talep ediyorlar.

Enflasyon farkı

Türkiye Kamu-Sen, en düşük memur maaşının sosyal yardımlar hariç 1.023 YTL'ye, Memur-Sen ise sosyal yardımlar dahil 1.475 YTL'ye yükseltilmesini istiyor.
Görüşmelerin tıkanmaması için toplu görüşmelerin sonuna bırakılan enflasyondan kaynaklanan 2006 yılı kayıplarının nasıl giderileceği konusunun da bugün netleştirilmesi planlanıyor.

Hükümet kayıplar için yüzde 2.38'lik ek ödemeyi temmuz ayından itibaren maaşlara yansıtmayı önermişti. Türkiye Kamu-Sen, enflasyonun yüzde 2.5'a ulaştığı nisan ayından itibaren yüzde 2.38'lik farkın ödenmesini, Memur-Sen ise 2006 Ocak'tan itibaren her ay gerçekleşen enflasyon farkının maaşlara yansıtılmasını gündeme getirmişti.

KESK, 'masadan sonuç çıkmadığı, çıkan sonuçlara uyulmadığı' gerekçesiyle 4. turda toplu görüşmelerden çekilmişti. Memurlara, 2006 yılı için hedeflenen yüzde 5 oranındaki enflasyon çerçevesinde, bu yılın birinci ve ikinci 6 aylarında yüzde 2.5 zam verilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber