MEB, öğrenci nakillerinde danıştay kararına uymuyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Temmuz 2015 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, öğrenci nakillerinde danıştay kararına uymuyor

Milli Eğitim Bakanlığı; 07.09.2013 Tarihli ve28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde 2014 yılında yapılan değişiklikle TEOG yerleştirmelerinden sonra boş kalan kontenjanlara "taban puana" yani bir okula yerleşen en son öğrencinin puanına göre değil, başvuranlar arasında 'puan üstünlüğüne' göre nakille geçiş yapılması sistemini getirmişti.

İşte o değişiklik;


Kontenjan belirleme, başvuru ve değerlendirme

MADDE 38- "(Değişik: RG-13/9/2014-29118)1)a) Ortaöğretim kurumları arasında nakil ve geçişler, öğrencinin okula yerleştirmeye esas puanı dikkate alınarak açık kontenjan bulunması halinde puan üstünlüğüne göre yapılır."


Bu fıkra çok düşük puanlı öğrencilerin yüksek puanla öğrenci alan Anadolu veya Fen liselerine yerleşmelerine neden olmuş açılan davada Danıştay 8. Dairesinin E:2014/9354 ve E:2014/10638 No'lu kararı gereği yürütmesi durdurulmuştur.

NABİ AVCI DANIŞTAY KARARINA UYUYORUZ E-OKULDA GEREKLİ DÜZENLEMLER YAPILDI DEMİŞTİ

"Avcı: Danıştay'ın kararına uyuyoruz" haberimizde Sayın Nabi AVCI'nın Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda yapmış olduğu; "Bunun için e-okul sisteminde gerekli düzenlemeleri yaptıklarını bildiren Avcı, "25 Mart'tan itibaren nakille gelmek isteyen çocuklarda Danıştay'ın istediği gibi taban puan şartını arıyoruz artık. Eğer bu karar esastan aynı doğrultuda çıkarsa o zaman önümüzdeki yıl nakiller, taban puanı şartı ve müracaat edenlerin arasında puan üstünlüğüne göre yapılacak demektir. Buna uyacağız" açıklamasına yer vermiştik.

Fakat yaptığımız araştırmada Danıştay kararına uyulmadığını nakillerin eski sisteme göre devam ettiğini tespit ettik.

Şöyle ki;

"SBS yerleştirme sonucu oluşan okulların taban ve tavan puanları" haberimizde Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan "2012 ORTAÖGRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ SİSTEMİ - YERLEŞTİRME TAVAN TABAN PUANLARI LİSTESİ"ni kendi sistemimize upload ederek yayınlamıştık.

Milli Eğitim Bakanlığının internet sitesinde bu dosya şu an bulunmamaktadır. Fakat Google aramasında görünmektedir.

İşte Google görüntüsü;

"2012 ORTAÖGRETİM KURUMLARINA GEÇİŞ SİSTEMİ - YERLEŞTİRME TAVAN TABAN PUANLARI LİSTESİ"ni incelediğimizde örnek olarak;

1-Osmaniye ili Merkez ilçesinde bulunan Osmaniye Anadolu Lisesi'nin taban puanının 449,484 olduğu,

2- Osmaniye ili Merkez ilçesinde bulunan TOBB Osmaniye Fen Lisesi'nin taban puanının 481,8 olduğu görülmektedir.

Fakat E-Okul sisteminde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Boş Kontenjan ve Taban Puan Bilgilerinden bu okulların Taban puanlarına baktığımızda;

DANIŞTAY KARARINA GÖRE E-OKULDA GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILMAMIŞ

Danıştay kararına göre;

Osmaniye Anadolu Lisesi'nin taban puanının 449,484 olması gerekirken 390,315 olduğu,

TOBB Osmaniye Fen Lisesi'nin taban puanının 481,8 olması gerekirken 435,734 olduğu görülmektedir.

Halbuki Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü 24/03/2015 tarih ve 3198717 sayılı yazısı ile; ...idari yargı kararına uyulması ve tereddüt yaşanmaması için; ortaöğretim kurumları arasındaki nakil ve geçişlerin, açık kontenjan bulunması ve öğrencinin yerleştirmeye esas puanının naklen gitmek istediği okulun sınıf seviyesindeki yerleştirmeye esas taban puanından az olmaması kaydıyla puan üstünlüğüne göre yapılmasını bizzat Bakan Nabi AVCI emretmiştir.

İşte o resmi yazı;

DANIŞTAY KARARINI UYGULAMAYAN BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞIDIR

Bu emri kim uygulayacaktır. Tabi ki yetkililer, fakat okul müdürlerinin bunu uygulayabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı Okul Boş Kontenjan ve Taban Puan Bilgilerindeki verilerinde Danıştay kararına göre düzeltilmesi gerekmektedir. Öğrenci velisi veya öğrenci sistemden puanına bakınca o okula nakil olabilecegini görmekte buna sevinmektedir. fakat ortada bir Danıştay kararı var ve Danıştay kararına uyulsun diye MEB Bakanı Nabi AVCI'nın emri vardır. Okul yönetimi ile veliler arasında sıkıntılar yaşanmaktadır.

Yazının dağıtım kısmına baktığımızda Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığına da bu yazının ulaştırıldığı anlaşılmaktadır. Lakin bugün yaptığımız ve yukarıda resimlerle anlattığımız kontrollerde halen Danıştay kararı gereğince E-Okulda yer alan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Boş Kontenjan ve Taban Puan Bilgilerinin düzeltilmediği görülmektedir.

Kısacası Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI emir vermiş ancak bu emir yerine getirilmemiştir.

Ahmet KANDEMİR

MEB, orta öğretimde, yargı kararlarını uygulamadı mı?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber