Yargıtay'ın 'sadakat' kararı tartışma yarattı

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin boşanma davaları sürerken eşlerin sadakatsizlik yapmaları halinde, bunun süren boşanma davasında dikkate alınmayacağına ilişkin kararları tartışma yarattı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Haziran 2015 07:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yargıtay'ın 'sadakat' kararı tartışma yarattı

KEMAL GÖKTAŞ

Hukukçular, bu kararlarda, boşanma davası açıldıktan sonra sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışların devam eden davada kusur açısından dikkate alınmayacağına hükmedildiğine dikkati çekti. Buna göre boşanma davası açıldıktan sonra tarafların başka kişilerle ilişki kurmaları nedeniyle tazminat, nafaka ve velayet konularında aleyhlerine o davada bir karar verilmeyecek.

Bazı hukukçular da Medeni Kanun'un 185/3. maddesine göre sadakat yükümlülüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle tarafların ayrı bir dava açabileceklerini savunuyor. Bu görüşe göre 2. Hukuk Dairesi'nin kararları, "her davanın açıldığı günkü koşullara göre karara bağlanması gerektiği" ilkesinin bir sonucu olarak verildi.

'Kusur durumları'

İzmir Barosu avukatlarından Fatih Karamercan 2. Hukuk Dairesi'nin, eşler arasında açılmış olan boşanma davasının dava tarihinden sonra eşlerin sadakat yükümlülüklerini ihlal etmeleri durumunda süren boşanma davası açısından kusur durumlarının etkileneceği görüşünden döndüğünü belirterek, "Bu ilke kararına göre, eşlerden birisi veya her ikisi, boşanma dava tarihinden sonra süren boşanma davası açısından sadakat yükümlüğünü ihlal etse bile bu durum süren boşanma davasında kusur durumlarını etkilemeyecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber