En iyi performans TL'nin oldu

Yunanistan borç krizinde bir anlaşmaya varılacağı beklentisinin global iyimserliğe neden olmasıyla dolar/TL gerilerken, Suriye endişelerinin hafiflemesiyle TL bugün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en iyi performansı gösterdi.

Haber Giriş : 30 Haziran 2015 17:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
En iyi performans TL'nin oldu

Bu sabah saat 09.17'de 2.6950/2.6960 seviyesinde olan dolar/TL, saat 17.14'te 2.6776/2.6795 seviyesindeydi. Euro/TL ise 2.9968/2.9986 seviyesinde.

Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan dolar/TL, seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test etmiş, geçen hafta ise koalisyonun kısa sürede kurulacağı beklentileriyle genel seçimler öncesine denk gelen 5 Haziran'dan bu yana ilk kez 2.66'nın altını görmüştü.

KAZANÇ YÜZDE 1'E YAKLAŞTI

Suriye'ye olası bir operasyon riski dün TL'nin benzer para birimlerinden daha kötü performans göstermesine neden olurken, bugün TL'nin dolar karşısındaki değer kazancı yüzde 1'e yaklaştı.

Likiditenin düşük olduğu gece saatlerinde 2.71 seviyesine kadar yükselen ve gün içinde genel olarak 2.69 civarında seyreden dolar/TL, öğleden sonra 2.6705 seviyesine kadar geriledi.

Euro, dolar karşısındaki kayıplarını telafi ederek, 1.1243 ile seansın zirvesini gördü.

Odeabank Piyasa Strateji Planlama Müdürü Erkan Dernek, dolar/TL'nin euro/dolar paritesindeki yükselişe hızlı cevap verdiğini söyleyerek, "Şu anda piyasalar Yunanistan'da referandumda mali yardım teklifine onay verileceği ve AB'den yardımın devam edeceği fiyatlanıyor. Böylece bütün gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel TL'de de değer kazancı görüyoruz. Hatta TL dün Suriye riski nedeniyle benzer para birimleri arasında en çok değer kaybeden olmasına karşın bugün arayı kapatarak yaklaşık yüzde 1'lik değer kazancı ile en iyi performansı gösterdi. Tahvil tarafında da dolar/TL'ye bağlı sınırlı değer kazançları söz konusu ancak ciddi yabancı girişi gözlenmedi" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye sınırında ve ötesinde yaşanan gelişmeleri yakından izlediğini ve her türlü senaryoya açık olduğunu ancak Türkiye'yi bir "maceraya" sürüklemeyeceklerini söyledi.

Piyasalar ayrıca bugün ve yarın meclis başkanı için yapılacak oylama ve ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görevlendirmeyle koalisyon hükümeti kurma çalışmalarını da yakından izliyor.

TBMM Genel Kurulu'nda meclis başkanı adayları ilk turda seçilmek için gerekli 367 oyu alamadılar ve ikinci tur oylamaya geçildi. TBMM başkanlığı seçiminin ilk turunda AKP'nin adayı İsmet Yılmaz 256, CHP'nin adayı Deniz Baykal 125, MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı.

REUTERS

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber