Yapay tatlandırılmış ürünler hastalıklara sebep oluyor mu?

Amerikan Meşrubat Üreticileri Birliği: - "Araştırma tatlandırılmış içecekler tüketmenin kronik hastalıklara neden olduğunu göstermiyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2015 22:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yapay tatlandırılmış ürünler hastalıklara sebep oluyor mu?

Washington merkezli Amerikan Meşrubat Üreticileri Birliği (ABA), ABD'de yapılan bir araştırmada şekerli ve gazlı içeceklerin her yıl dünya genelinde 184 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğu tahminini şüpheli bulduğunu bildirdi.

Birliğin internet sitesinde yer alan açıklamada, ABD içecek şirketlerinin halk sağlığı sorunlarına gerçek çözümler sunmaya kararlı olduğu belirtilerek, "Araştırma tatlandırılmış içecekler tüketmenin kronik hastalıklara neden olduğunu göstermiyor. Şekerli içecek tüketiminin etkileri tahmin ediliyor. ABD'li şirketler, tüketicilerin ve ailelerin doğru seçimleri yapması için onlara gerçeğe dayalı bilgi ve içecek seçenekleri sunarak kendi üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getiriyor" ifadesine yer verildi.

ABD'nin Massachusetts eyaletindeki Tufts Üniversitesinden Dr. Dariush Mozaffarian ve ekibinin 51 ülkeyi kapsayan araştırmasında, enerji içecekleri, buzlu çay gibi şekerli ve gazlı meşrubatların, her yıl 133 bin kişinin diyabetten, 45 binin kalp-damar hastalıklarından ve 6 bin 450'sinin kanserden ölümüne yol açtığı iddia edilmişti.

Bilim adamları 1980-2010 yıllarında 611 bin 971 kişiyi kapsayan beslenme alışkanlıkları ve ölüme ilişkin 62 araştırmanın sonuçlarını "Circulation" dergisinde yayımlamıştı.

Bu meşrubatların tüketimine bağlı ölümlerin yüzde 76'sının düşük ve orta gelirli ülkelerde olduğuna dikkati çeken bilim adamları, ayrıca Japonya'da 65 yaşın üzerinde şekerli içeceklere bağlı ölümler yüzde 1'den azken, Meksika'da 45 yaş altındakilerin yüzde 30'unun bu içeceklerin yol açtığı hastalıklardan yaşamını yitirdiğini belirtmişti.

Araştırmaya imza atanlardan Mozaffarian, beyaz şekerin besin anlamında hiçbir katkısı olmadığına işaret etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber