Pos cihazı alımını zorlaştıracak karar ertelendi

POS tefeciliği yapanları önlemek için önüne gelenin POS cihazı almasını engelleyecek olan 'tazmin kararı', sigorta ve havayolu şirketleri hazır olmadığı için 2016'ya ertelendi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 30 Haziran 2015 23:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Pos cihazı alımını zorlaştıracak karar ertelendi

Rahim AK

Sorunlu kredi kartları nedeniyle kontör, buzdolabı, elektronik eşya satmış gibi gösterip ekonomik büyümedeki düşmenin edilebilecek alt sınırda olduğunu büyüme bu yılın ilk üç ayında büyük bir olasılıkla yılın ikinci üç hafif kıpırdandı. Ama, büyümenin yeniden düştüğü izlenim verdi. Merkez Bankası daha da düşmesini istemiyor. göreli olarak düşük kalması mi? Yılın ilk üç ayından kaynak girişi devam etmediği düşük kısa vadeli faizlerle kart sahiplerinin borcunu ödeyen ve aradan komisyon alan çakma bankaları önlemek için alınan ve yarın başlaması gereken tazmin kararı, havayolu ve sigorta şirketleri hazır olmadığı için Nisan 2016'ya uzatıldı. Bankalar Birliği'nin aldığı mesleki tazmin kararı ile çakma bankalara kredi kartı POS cihazı veren bankalara ceza kesilmesini sağlayacak karar, 1 Temmuz 2015'te (yarın) yürürlüğe girecekti. Ancak edinilen bilgilere göre havayolu ve sigorta şirketleri özellikle bayi ve altbayilerinin yeni sisteme geçilmesi için hazır olmadığını Bankalar Birliği'ne iletti.Birlik ise örneğin TürkHava Yolları'nın alt bayii bu çakma banka gibi görüneceği için Türk Hava Yolları'nın tüm POS hizmetinin kesilebileceği ve bunun sorunlara yol açacağından yola çıkarak düzenlemeyi ertelemesi için Bankacılık Düzenlemez ve Denetleme Kurulu'na başvurdu.

AĞIR CEZALAR İÇERİYOR

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) denetim elemanlarının yaptıkları denetimde, POS cihazlarının amaç dışı kullanımının saptamış ve BDDK finansal verileriyle orantısız bir şekilde ani ve beklenenin üstünde ciro yapan işyerlerinin yakından takip edilmesini Bankalararası Kart Merkezi'ne bildirim yapılmasını ayrıca borçlu kredi kartlarının da izlemeye alınması ve Bankalar Birliği'nin Rekabet Kurulu'na başvurarak çakma banka gibi çalışan işyerleri ile tüm bankaların çalışmamasının bir rekabet ihlali sayılmaması için 'muafiyet izni' almasını önermişti. Bunun üzerine Bankalar Birliği kurula başvurmuştu. Ardından Rekabet Kurulu, sahte bankacılar ile tüm bankaların çalışmamasını rekabet ihlali saymadı. Birlik Yönetim Kurulu da böylece çakma bankalara POS veren bankalara ceza kesilmesini sağlayacak olan 'mesleki tazmin' kararı alınmasını öngören düzenlemeyi hazırlanmıştı.

BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN KARI 5 AYDA 11 MILYAR

Bankacılık sektörünün mayıs sonunda net dönem karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 10.92 milyar lira oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun mayıs dönemi verilerine göre, sektörün aktif büyüklüğü, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 21.2 artarak 2.18 trilyon lira olurken, krediler de aynı dönemde yüzde 25 artarak 1.37 trilyon liraya ulaştı. Sektörün geçen sene mayıs ayında yüzde 16.32 olan sermaye yeterlilik rasyosu ise bu sene mayısta yüzde 15.3 olarak gerçekleşti.

TAKSİT YASAĞI HAREKET ALANLARINI KISTI

Posbank gibi çalışan tefeciler internetten yaptıkları reklamlarla zor duruma düşmüş kredi kartı sahiplerini avlıyor. Ancak BDDK'nın önceki yıl aldığı 9 karta 9 taksit sınır onların hareket alanını kısmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber