Diyet ve vitaminler sancılarınızı azaltabilir

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, çeşitli diyet ve vitaminlerin adet sancısını azaltabildiğini belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2015 20:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Diyet ve vitaminler sancılarınızı azaltabilir

Düşük yağlı vejetaryen diyet, günlük alınan süt ve süt ürünleri, E, B1 ve B 6 vitamini, balık yağı takviyeleri ve D3 vitaminlerinin adet sancısını azaltabildiğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, "Bu önerilere rağmen hastanın şikayetlerinde gerileme olmazsa o zaman hasta kadın doğum uzmanına başvurmalı ve tedaviye başlanmalıdır" dedi.

Kadınların korkulu rüyası olan adet sancılarının sıkça rastlanan bir problem olduğunu, bu durumun adet gören kadınların yaklaşık yüzde 50'sinde görüldüğünü söyleyen Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş, "Adet sancısı için belirli önemli risk faktörleri olmamakla beraber yapılan bazı çalışmalar bazı risk faktörlerini ortaya koymuştur. Bunlar 30 yaştan küçük olma, vücut kitle indeksinin 20'nin altında olması, sigara içme, ilk adet yaşının 12 den önce olması, adet döneminin uzun sürmesi, düzensiz ve aşırı adet kanamasıdır" açıklamasını yaptı. Op. Dr. Murat Gökhan Kinaş adet sancısının belirtilerini ise, "Sancı genellikle adetten 1-2 gün önce veya adetle beraber rahim kasılmasına sebep olan bazı maddelerin salgılanmasıyla başlar. Genellikle 12-72 saatte azalır. Alt karın orta hatta kramp şeklinde olan bazen kasık ve sırtta da hissedilen bir ağrıdır. Eğer tek tarafta oluşuyorsa o zaman altta yatan başka bir tanı düşünülmelidir. Bazen bu sancıya baş ağrısı, bulantı, ishal, halsizlik de eşlik eder" şeklinde sıraladı.

Adet sancısında altta yatan başka bir hastalığın olup olmadığının saptanması gerektiğini söyleyen Op.Dr. Kinaş, alt karın bölgesini ısıtmanın bazı ağrı kesiciler kadar etkili bir yöntem olduğunu ve hiçbir yan etkisinin bulunmadığını bildirdi. Egzersiz ve günlük aktivitelerin artışının da adet sancısını tedavi ettiğinin belirlendiğini kaydeden Op.Dr. Kinaş, yoganın da bu sorun için seçeneklerden birisi olduğunu söyledi. Op.Dr. Kinaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hastaların sancılarına yönelik düşünce bazında yaptığı değişiklikler (duyarsızlaşma, başa çıkma stratejileri) ve sancıya verdikleri cevaba yönelik girişimleri(rahatlama - gevşeme çalışmaları) kapsar. Bazı hastalar bu yöntemlerden fayda gördüklerini belirtmişlerdir. Çeşitli diyet ve vitaminlerin de adet sancısını azalttığı görülmüştür. Bunlardan bazıları düşük yağlı vejetaryen diyet, günlük alınan süt ve süt ürünleri, E vitamini, B1 ve B 6 vitamini, balık yağı takviyeleri ve D3 vitaminleri sayılabilir. Bu önerilere rağmen hastanın şikayetlerinde gerileme olmazsa o zaman hasta kadın doğum uzmanına başvurmalı ve tedaviye başlanmalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber