Başkanlık seçimi 'AK Hareket' hükümeti sinyali mi?

Muhalefet uzlaşamayınca, AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz 258 oyla seçildi. Düğümü Bahçeli'nin 'Son turda geçersiz oy kullanacağız" sözü çözdü.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 02 Temmuz 2015 10:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başkanlık seçimi 'AK Hareket' hükümeti sinyali mi?

TBMM Bürosu ANKARA

BMM Genel Kurulu dün, 3'üncü ve 4'üncü tur oylamada 26. Başkanını seçmek için toplandı. Oylama öncesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "4'üncü turda 80 geçersiz oy çıkacak" açıklaması AK Parti'nin işini kolaylaştırdı. 3'üncü tura 548 vekil katıldı. AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz 259, CHP'nin adayı Deniz Baykal 129, MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 80, HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 78 oy aldı. 2 oy ise boş çıktı. Yılmaz'a AK Parti'nin dışından bir oy daha geldi. CHP 2, HDP ise 1 fire verdi. Adaylardan hiçbiri 276 oya ulaşamayınca en çok oyu alan İsmet Yılmaz ve Deniz Baykal 4'üncü tura kaldı.

547 milletvekilinin katıldığı 4'üncü tur oylamada ise Yılmaz 258, Baykal 182 oy aldı. Anayasa gereği iki adaydan en fazla oyu alan Yılmaz TBMM Başkanı seçilmiş oldu. 78 milletvekili geçersiz, 29 milletvekili de boş oy kullandı. 131 CHP'li vekilin tamamının Baykal için oy kullandığı düşünüldüğünde, 182 oyun içindeki 51 oyun HDP'den geldiği tahmin ediliyor. 78 geçersiz oyun tamamın MHP'lilere ait olduğu tahmin edilirken, 3 MHP ile 26 HDP milletvekilinin de boş oy kullandığı belirtiliyor.

YENİ?ANAYASA?MESAJI

Seçilmesinin ardından kürsüye çıkan Yılmaz, 'yeni anayasa' vurgusu yaptı. Teşekkür eden Yılmaz şöyle devam etti: "Bu dönemde devlet gücünü kullanan organlar arasında işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Milletimiz, 25. Dönem TBMM'den öncelikle yeni bir anayasa beklemektedir." Meclis Başkanı seçiminde MHP'nin takındığı tavır nedeniyle AK Parti'nin adayı Yılmaz'ın ipi rahatlıkla göğüsleyerek başkan seçilmesi, kulislerde 'ibrenin AK Parti-MHP koalisyonuna kaydığı' yorumları yapılmasına neden oldu. Özellikle AK Parti kulisinde bazı milletvekilleri aralarında 'Bu iş bitti' değerlendirmesi yaparken, bazıları ise MHP'nin 9 bakanlık istediğinden, hatta anlaşmazlığın Adalet Bakanlığı'ndan kaynaklandığına dair sohbetler yapmaya başladı. Muhalefet cephesinde de, MHP'nin Baykal'a destek vermemesinin aynı zamanda AK Parti'nin adayanı örtülü desteklemesi anlamına geldiği, bu durumun da AK Parti-MHP koalisyonunu ihtimalini artırdığı değerlendirmesi yapıldı.

KİM NE DEDİ?

Davutoğlu: Blok çöktü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim sonuçlarıyla ilgili açıklamasında, "Bu tablo blok yaklaşımının geçersiz olduğunu da ortaya koydu. Blok kavramı bugün itibariyle çökmüştür. Bunun ortadan kalkmasına yardımcı olan tüm milletvekillerine teşekkür ediyorum. Kimse taktik oyunlarına yönelmesin" dedi.

Kılıçdaroğlu: Çatı mı kaldı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, seçim öncesi Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleyip desteklemeyeceği yönündeki soruya "Çatı mı kaldı" cevabını verdi. CHP?Sözcüsü Haluk Koç ise, MHP'ye tepki göstererek, "Koltuk tedarikçisinin kimler olduğu ortaya çıkmıştır. Alayına karşıyız diyenlerin kimlere doğrudan destek olduklarını gördük" dedi.

Demirtaş: CHP'ye verdik

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İsmet Yılmaz'ın seçilmesini şöyle yorumladı: "MHP, Meclis Başkanlık koltuğunu, AKP'ye armağan etmiş oldu. MHP'ye hayırlı olsun diyorum. Biz CHP'nin adayı seçilebilsin diye 50 oy verdik. AKP-MHP koalisyonu kurulabilir. Biz de muhalefet görevimizi sürdürürüz."

Baykal: Hayırlı olsun

Başkanlık yarışını kaybeden Deniz Baykal, İsmet Yılmaz'ın yeni görevinin ve sorumluluğunun hayırlı olmasını diledi. TBMM Mührünü alan Yılmaz ise, "Geçici başkan olarak bu demokrasi treni rayını hiçbir tartışmaya yol açmadan bu noktaya getirmiş olmasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber