TSE'nin laboratuvarına uluslararası akreditasyon

TSE Başkanı Korkmaz: "Elektrik Motorları Test Laboratuvarı, sanayide enerji verimliliğinin anahtarı olacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2015 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TSE'nin laboratuvarına uluslararası akreditasyon

Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) Elektrik Motorları Test Laboratuvarının, bir ay içinde uluslararası akreditasyona sahip bir test merkezi olarak hizmet vereceği bildirildi.

TSE'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de üretilen ya da ithal edilen elektrik motorlarının Avrupa Birliği (AB) ve ulusal mevzuata uygunluğunu test edecek kabiliyete sahip ilk ve tek tarafsız laboratuvar olarak nisan ayında hizmete giren Elektrik Motorları Test Laboratuvarının, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) akreditasyonu da tamamlandı. Laboratuvar, bir ay içinde konusunda uluslararası akreditasyona sahip bir test merkezi olarak hizmet verecek.

TSE Başkanı Sebahittin Korkmaz, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından AB ile uyumlu hale getirilen ulusal mevzuat uyarınca Ocak 2015 itibarıyla Türkiye'de üretilen ya da ithal edilen, 0,75-375 kilovat güç aralığındaki asenkron motorların en az IE3 verim sınıfında olmasının zorunlu hale getirildiğini belirtti. Korkmaz, TSE'nin uluslararası akreditasyona sahip laboratuvarında, sanayide kullanılacak elektrik motorlarının piyasa gözetim ve denetimi kapsamında enerji verimlilik sınıfı tespit edileceği ve uygunluğuna ilişkin rapor hazırlanacağını kaydetti.

Laboratuvarın, Türkiye'de piyasa gözetim ve denetiminde de tek yetkili laboratuvar olarak hizmet vereceğini ifade eden Korkmaz, laboratuvarın ilk etapta 0,75-90 kilovat güç aralığında hizmet vereceğini, öngörülen gerekli yatırımların yapılmasıyla 2017'de 375 kilovat seviyesine erişeceğini bildirdi.

Türkiye'nin enerji alanında saklı kaynağı sayılabilecek verimlilik konusunun uzun soluklu bir değişim ve dönüşüm sürecini zorunlu kıldığını belirten Korkmaz, "Enstitü olarak uzman personelimiz ve yetkin laboratuvarımız ile bu çok önemli değişime katkı sağlamak bizim için gurur kaynağıdır. Elektrik Motorları Test Laboratuvarı, sanayide enerji verimliliğinin anahtarı olacak" ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber