Ramazanda 'diş temizliği' uyarısı

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Ertaş, ramazanda beslenme alışkanlığı değiştiği için pastırma, soğan gibi besinlerin diş arasında biriktiğini ve ağız kokusuna neden olduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2015 15:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Ramazanda 'diş temizliği' uyarısı

Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oruçlu kişilerde ağız kokusu oluşabileceğini, bunun hastalıktan da kaynaklanabileceğini, normal durum da olabileceğini söyledi.

Ramazanda beslenme alışkanlığının değiştiğine dikkati çeken Ertaş, "Oruçlunun fizyolojik bir ağız kokusu vardır. Bunun mekanik temizliği olmadığı için tükürük, proteinler, gıda artıkları, kokuşmaya neden olabiliyor. Bu patolojik bir ağız kokusu değildir, fizyolojik ağız kokusudur" ifadelerini kullandı.

Ramazanda tüketilen gıdaların da değiştiğini kaydeden Ertaş, normalde pastırma yemeyen kişilerin, iftar ve sahurda bu gibi besinleri sık tükettiğini vurguladı. Ertaş, baharatlı yiyeceklerin, lezzeti artırmak için konulan gıdaların da koku yaptığını dile getirdi.

Özellikle ramazanda etle beslenildiğini anlatan Prof. Dr. Ertaş, şöyle devam etti:

"Bu da dişler arasında daha çok birikiyor ve temizlenmezse müthiş koku yapıyor. Pastırma, soğan, sarımsak da kokuya neden oluyor. Onun için mutlaka hem iftar hem sahurda diş temizliğine önem vermeliyiz. İnsanlar oruçluyken fırça, diş ipi kullanamadığı için çok kötü kokabiliyor. Hangi besini tüketirsek tüketelim, mutlaka iftar ve sahurda diş temizliğimizi yapalım."

"Dişlerimizi gündüz macunsuz fırçayla temizleyelim"

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Yaylalı da Hazreti Muhammed'in soğan ve sarımsağı çiğ yiyenlerin, o haliyle camilere gelmemesi konusunda hadisleri bulunduğunu söyledi.

"İnsanların rahatsız olduğu şeylerden, melekler de rahatsız olur. Bu hadisin genel bir ölçü olması lazım" diyen Yaylalı, şunları kaydetti:

"Sigara kokusu da dahil etrafınızdakileri kötü kokularla rahatsız etmemeniz gerekir. Ağız kokusuyla insanların rahatsız edilmemesi için Peygamber Efendimiz misvak üzerine durmuş, 'Ümmetime zor gelmese her namaz vakti dişlerini misvaklamalarını söylerdim' demiştir. Ramazanda, özellikle sahurda koku yapacak yiyeceklerden uzak durmalıyız."

Çiğ soğan ve sarımsağın, özellikle turbun ağız kokusuna yol açtığını belirten Yaylalı, "Ağız kokusunun kul hakkı boyutu da var. Aksi takdirde insanların nefretine sebep olmak günahtır, bu orucumuzun sevabını da azaltıcı bir durumdur. Onun için Müslümanlar olarak buna hassasiyet göstermemiz gerekir" diye konuştu.

Gündüz macunla diş temizlemenin oruç açısından risk olabileceğini dile getiren Yaylalı, "Öncelikle koku yapan yiyeceklerden uzak durmalıyız. Misvak yoksa dişlerimizi iftar ve sahurun yanı sıra gündüzleri macunsuz fırçayla temizleyelim" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber