Geçen sene 5 TL olan napolyon kirazı bu sene 1 TL

Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde hasadına başlanan Napolyon cinsi ihracatlık kirazın bahçedeki fiyatı 1 liranın altına düştü.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2015 15:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Geçen sene 5 TL olan napolyon kirazı bu sene 1 TL

Gölpazarı'nda kiraz yetiştiricileri, geçen sene 5 TL'ye varan Napolyon cinsin kirazın bu sene 1 TL'ye kadar düştüğü belirterek, yetkililerden yardım isterdiler. 2015 yılı kiraz sezonu açıldı, ama kiraz üreticileri bu işten fazla memnun kalmadı. Sezonunda çok yağışlı geçmesi kiraza zarar vererek ürünleri çatlatırken, dünyaca meşhur Napolyon cinsi kiraz ihracat yapılmadığı için dip fiyata kadar geriledi. Yerli tüccarlar ise Napolyon kirazınının kilosunu 1 TL'den almaya başladılar.

Buna karşılık Gölpazarı'nda kiraz yetiştiriciliği yapan çiftçiler, işçi parasının günlük 60 TL olduğu bir sezonda kiraz topladıklarını belirterek, "Bu yıl ürün rekoltesi rekor seviyede yüksek o kadar ki dallar kirazı çekmiyor kırılıyor. Geçen sene 3, 4, 5 TL'den alıcı bulan kirazlar bu sene 1 TL'YE kadar düştü. Çatlayan kirazların kilosunun 50 kuruştan alıcı buluyor. Böyle giderse kirazı toplamayıp dalında bırakacağız ve çürümeye terk edeceğiz. Emeğimizi alamadığımız bir işi yapmaya gerek yok" dediler.

KİRAZ SON YILLARIN EN DÜŞÜK FİYATINI GÖRDÜ

Kütahya'nın Pazarlar ilçesinde kirazın bahçedeki fiyatı 1 liranın altına düştü.

Son Yılların en kötü kiraz sezonunu yaşayan kiraz üreticileri ihracatlık kirazın kilogram fiyatının 1 liranın altına düşmesi üreticilerin morallerini bozdu.

Yıllardır kiraz üreticiliği yaptığını söyleyen Ramazan Cantürk, "60 yaşımdayım. Kiraz üreticisinin bu kadar perişan olduğu bir yıl hatırlamıyorum. Geçen yıllar 2 ile 3 liranın altına düşmeyen kirazın bu yıl 1 'nin de altına düşmesi kiraz üreticiliğinin geleceği hakkında bizleri kara kara düşündürmeye başladı. Böyle giderse önümüzdeki yıllarda Pazarlar ve yöresinde kiraz ağacı kalmaz. Çünkü 1 liralık fiyat işçinin günlük ücretini bile kurtarmaz. Sanki kiraz üreticileri batan geminin malları gibi değerinin çok altında kiraz satıyorlar Kiraz üreticisi bu yıl karalar bağlayacak gibi gözüküyor" dedi.

Pazarlar Ziraat Odası Başkanı Yusuf Ertaş, bu yıl kirazın rekoltesinin yüksek olmasının çiftçiyi sevindirdiğini, ancak 1 liranın da altına düşen fiyatın üzdüğünü söyledi. Kiraz üreticilerinin kara kara düşündüğünü belirten Ziraat Odası Başkanı Ertaş, "Bir yıldır üreticinin gözü gibi baktığımız ihraçlık Napolyon cinsi kiraza 1 lira fiyat biçilmesi bizi ve üreticiyi çok üzdü. Bu yıl kirazın rekoltesinin yüksek olmasının çiftçiyi sevindirirken, 1 liranın da altına düşen fiyat ta üzdü. İhraçlık kiraz fiyatının önümüzdeki günlerde hareketlenme olacağını umuyorum. Ancak 15-20 kuruşluk artışın çiftçimizi tatmin edeceğini zannetmiyorum" dedi.

İhracatçılara da seslenen Ziraat Odası Başkanı Ertaş, " Bu yıl ihracat firmalarının üreticiye sahip çıkma yılı. Çünkü bu insanlar uzun yıllar bu ağaçları yetiştirmek için emek sarf ediyor ve 1 yıldır da maddi ve manevi olarak bu ağaçların ağızlarına bakıyorlar. Kiraz üreticileri uzun yıllardır bu firmalara kiraz veriyorlar. Bu insanlar bu sezondan kazanç sağlayamazlarsa önümüzdeki yıllar bu firmalar kiraz bulamayacaklar. Üreticilerin bu firmalara ihtiyacı varsa firmalarında kiraz üreticilerine ihtiyacı var. İlçemize gelin ve kiraz üreticilerinin yüzünü güldürün. Kendine has aroması, rengi, yola dayanıklılığı gibi üstün özellikleri sahip Pazarlar kirazına sahip çıkın. İyi fiyat vererek hem siz kazanın, hem de üretici kazansın" dedi

SATILAMAYAN BEYAZ KİRAZLAR KOYUNLARA YEM OLDU

Konya'nın Ereğli ilçesinde beyaz kiraz üreticileri, kirazları satamayınca koyunlara yem olarak verdi.

Burhaniye Mahallesi'nde besicilik yapan 26 yaşındaki Yasin Çat, Ereğli'de para etmeyen beyaz kirazı koyunlarına yem olarak verdi. Küçükbaş hayvan yetiştiricisi olan Çat, üreticilerin kirazları satamadığını ve tanıdık bir üreticinin kendisine gelerek 1 kova yoğurt karşılığında kirazları hayvanlara verilmesini istediğini belirtti. Kendisinin aynı zamanda kiraz üreticisi olduğunu da söyleyen Çat, "Bu sene yağışlar çok güzeldi herkes bağından bahçesinden güzel ürünler kaldıracağına inanıyordu, fakat bu seferde ürünleri para etmeyince üreticiler perişan oldu. Ben bu kirazı hayvanlara dökerken içim sızlıyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde bunu meyveyi yiyemeyen insanlar varken biz hayvanlarımıza döküyoruz ama elimizden de bir şey gelmiyor" diye konuştu.

Hayvanlara verdiği kirazın orantılı kullanıldığında sütte artış yaşandığını söyleyen Çat, fazla verdiğimiz takdirde koyunlarda şeker hastalığı oluşabilir. Bu nedenle fazla yediremiyoruz kirazını satamayıp da al koyunlarına ver diyerek getiren üreticileri artık ihtiyacımız olmadığını söylüyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber