'Önce sınırları gör sonra koalisyon teklifi götür'

Davutoğlu, CHP ve MHP ile pazarlıkları eşzamanlı götürmeyi planlıyor. Yaklaşık bir ay sürmesi öngörülen görüşmelerde önce partilerin pozisyonları görülecek, sonra teklif götürülecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Temmuz 2015 06:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Önce sınırları gör sonra koalisyon teklifi götür'

ZÜBEYDE YALÇIN

TBMM Başkanı'nın seçilmesi ile birlikte gözler yeni kurulacak hükümet çalışmalarına döndü. AK Parti de tüm gücü ile buna odaklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun müzakere stratejisi de ortaya çıktı. Davutoğlu, CHP ve MHP ile koalisyon pazarlıklarını eşzamanlı götürmeyi ve bir ay civarında bu çalışmaları sürdürmeyi planlıyor. AK Parti, koalisyon çalışmalarını yürütmek için dört ayrı komisyon kurdu. Siyasi komisyon, muhalefet partilerinin seçim bildirgeleri ve vaatleri ile AK Parti'ninkileri kıyaslama işlemlerini tamamladı. Bir taraftan bunlar yapılırken bir taraftan da Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerini yürütme stratejisi netleştirildi. Davutoğlu süreci şöyle yönetecek:

BİR AYLIK TAKVİM: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki hafta TBMM Başkanlık Divanı'nın kurulması ile birlikte hükümeti kurma görevini Davutoğlu'na vermesi bekleniyor. Davutoğlu'nun hükümet kurma çalışmalarını bir ay kadar sürdürmesi planlanıyor. Bu süre içinde hükümet kurulamazsa Davutoğlu görevi iade edecek.

İLK TUR TÜM PARTİLERE GİDİLECEK: Davutoğlu ilk turda CHP, MHP ve HDP'den tek tek randevu alıp gidip görüşme yapacak. Davutoğlu, ziyaret sırasında herhangi bir koalisyon ortaklığı teklifi götürmeyecek. Partilerin koalisyona yaklaşımları, talepleri ve kırmızı çizgileri nedir bunları dinleyecek.

İKİNCİ TURDA İKİ PARTİ: Görüşmelerin ardından MYK ve MKYK toplanıp gelinen noktayı değerlendirecek. Bu değerlendirmelerden sonra Davutoğlu ikinci bir tura çıkacak. Bu turda sadece CHP ve MHP'ye gidilmesi olasılığı daha yüksek. Çünkü AK Parti, HDP ile koalisyon kurmayı düşünmüyor.

GEREKİRSE BİR TUR DAHA: Bu turdan sonra da ilkeler en yakın ve hükümet kurmaya da sıcak bakan partiye koalisyon önerisi götürülecek. Ancak net bir tablo ortaya çıkmazsa Davutoğlu, birkaç kez daha iki partinin lideri ile bir araya gelecek. Her görüşmede biraz daha detaylara girilecek.

EŞZAMANLI GÖRÜŞME: Turlar devam ederken CHP ve MHP ile gayrı resmi görüşmeler sürecek. Bu görüşmelerin sonucu AK Parti, koalisyon teklifi götüreceği partiyi netleştirecek. Davutoğlu bir partiyle pazarlık yapıp onunla olmazsa diğer partiye öneri götürmenin sıkıntı yaratabileceğini düşünüyor. Muhalefet partilerinin, "Diğeri ile sonuç alamadı, bize geldi" deyip karşılanmayacak talepler ortaya koymasından endişe ediliyor. Bu nedenle görüşmelerin eşzamanlı yürümesi planlanıyor.

DAVUTOĞLU'NDAN CHP'YE: DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK GİBİ BİRŞEY OLMAZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinde ilkesel çerçevenin oturması ve güven tesis edilmesi halinde bakanlıkların dağılımında bir sorun olmayacağını söyledi. Davutoğlu Kanal 7'de katıldığı programda şunları söyledi:

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ: MHP bize destek olmadı. MHP kendi çizgisinde yürüdü. Bize değil CHP'ye mesaj verdi.

ROL BİÇTİRMEYİZ: Biz ülkeyi hükümetsiz bırakmayız derken onlar ülkeyi hükümetsiz bırakacak senaryolar üzerine çalıştılar. Kılıçdaroğlu her partinin iç işlerine karışmaya MHP ise herkese rol biçmeye kalkıştı.

DÖNÜŞÜMLÜ BAŞBAKANLIK OLMAZ: İlkesel çerçeve oturduğu zaman ve güven sağlandığı zaman bakanlıkların dağılımında bir sorun olmaz. Elbette paylaşım adaletli olması milletin vermediği hiçbir şeyi biz kimseye vermeyiz. CHP'nin dönüşümlü Başbakanlık planı matematiğe de psikolojiye de aykırı. Dönüşümlü Başbakanlık gibi bir şey olmaz.

KOALİSYON MU, ERKEN SEÇİM Mİ?: Koalisyona olmasın diyerek başlamıyoruz. Kimle, nasıl olur görüşmeler belirleyecek. Uzlaşılması gereken bir süreçteyiz, uzlaşma sağlanamazsa sonuç erken seçimdir. Uzlaşamazsak gerekçesi biz olmayız.

OLMAYACAK ŞEYİ İSTEMEYİN: Parti liderlerine de sesleniyorum görüşmelerde olmayacak şeyi istemenin bir anlamı yok. 12 yıllık kazanımlardan geri döndürecek bir dayatmayı kabul etmeyiz.

İKİ İHTİMAL VAR: Koalisyon için iki ihtimal görünüyor. AK Parti-CHP ya da AK Parti-MHP. AK Partisiz bir hükümetin kurulamayacağı ortadadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber