Mahkeme, MGK'ya faili meçhulleri sordu

Eski Emniyet Genel Müdürü Ağar'ın da yargılandığı faili meçhul davasında mahkeme heyeti, MİT, Jandarma MGK, ve istihbarat birimlerinden cinayetlere ilişkin elerindeki bilgi ve belgeleri göndermelerini istedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Temmuz 2015 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mahkeme, MGK'ya faili meçhulleri sordu

ALİYE ÇETİNKAYA

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 1990'larda işlenen 19 faili meçhul cinayete ilişkin davaya devam edildi. Duruşmada tanık olarak dinlenen dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Susurluk raporunu ve MİT raporunu hazırlayan Kutlu Savaş cinayetlerden devletin bilgisi olduğunu iddia ederek ilginç iddialarda bulundu. Devletin o dönem işlenen cinayetlere ses çıkartmadığını belirten Savaş "Öyle uygun görüldü. Anadolu'da işlenen cinayetlerde sınır aşıldı, batıdakilerde ise durum daha farklıydı. Dönemin Başbakan'ı Çiller'in 'Teröre yardım eden işadamlarının listesi elimizde var' açıklamalarıyla olaylar başladı. Bu konuşmayla farklı algılar oluştu. Ölümler başladı. Listede olduğunu öğrenenler soluğu Ankara'da aldı. Ciddi miktarda para hareketleri olduğunu öğrenmiştik. Arşivde bunların hepsi var. Cinayetler için emniyetin elindeki silahlara gerek yoktu. PKK üzerinden çıkan silahların kayıtları yoktur bunlar cinayete uygun silahlardır" dedi. Cinayetlere ilişkin devletin arşivine girilmesi gerektiğini belirten Savaş "Ne kadar belge bırakılmıştır bilemem ancak Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nın arşivine girilirse cinayetlere ilişkin bir çok bilgiye ulaşılacaktır" dedi. Tanık ifadelerinin ardından mahkeme MİT, Jandarma, Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kaçaklık, İstihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Daire Başkanlığı'na yazı gönderilerek cinayetlere ilişkin ellerinde bulunan belge ve bilgiler istedi. Uzi marka silahlarla ilgili herhangi bir davanın açılıp açılmadığını Adana'ya sorularak silahlarla ilgili herhangi balistik raporlarının, ayrıca Susurluk ve Ergenekon dosyalarındaki silahlarla ilgili balistik raporlarının mahkemeye gönderilmesini istedi.

'19 CİNAYET HAYAL MAHSULÜ'

Duruşmaya İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonundan SEGBİS sistemi ile bağlanan Mehmet Ağar, müşteki avukatları ve mahkeme başkanı tarafından çapraz sorguya tutuldu. Suçlamaları kabul etmeyen Ağar, müşteki avukatı Emin Aslan'ın ölenlerin isimlerini okuyarak bilgisi olup olmadığını sorması üzerine "Emniyet makamında oturup takip etmemiz mümkün değil" dedi. Aslan'ın "19 cinayetle suçlanıyorsunuz?" sorusu üzerine Ağar, "Bunların hepsi hayal mahsulür. İftiradır" diye yanıtladı. Avukatların "Tansu Çiller'in görevi sırasında 'teröre yardım eden işadamlarını biliyoruz gereğini yapacağız' açıklamasından sonra görüştünüz mü" sorusuna, Ağar "Biz her zaman görüşürüz. Terörle mücadele konusunda talimatları olmuştur. Teröre destek veren her kesimle mücadele edilmiştir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber