Bankaların EFT vurgunu büyüyor

Bankalar için EFT tatlı kazanç oldu. Merkez Bankası'na bu iş için ödedikleri ücret azalsa da, tüketicilere çıkardıkları fatura değişmedi. Bankalar, EFT için Merkez'e verdiğinin 275 katına varan tutarda ücreti müşteriden alıyor...

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 04 Temmuz 2015 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bankaların EFT vurgunu büyüyor

Vatandaşın para transferine aracı olan bankalar, dudak uçuklatan bir kazancı kasasına koyuyor. EFT için bankalar, Merkez Bankası'na verdikleri paranın 275 katına varan tutarda ücreti vatandaştan tahsil ediyor. TAKVİM, bankaların EFT vurgununu geçtiğimiz günlerde gündeme taşımıştı. Bankaların, EFT yapan vatandaştan, Merkez Bankası'na verdiği tutarın 50 katına kadar bir ücret aldığını yazmıştık. Merkez Bankası'nın son açıkladığı veriler, bankaların bu tatlı kazancının daha da büyüdüğünü gösterdi. Merkez Bankası'nın bankalardan aldığı tutarı azaltmasına karşın, bankalar tüketiciden aldığı ücrette indirime gitmedi. 275 kata varan fark ortaya çıktı.

BÜYÜK UÇURUM VAR

Merkez Bankası'nın TL ödemeleri ve menkul kıymet işlemleri için EFT-EMKT sisteminin katılımcısı olan bankalardan aldığı ücretler oldukça düşük. Tutarı 8 bin TL'den az ödemeler için 20 kuruş (en düşük ücret), tutarı 792 bin TL ve üzerinde olan ödemeler için 19,80 TL (en yüksek ücret) ücret alıyor. Bankalar ise, Merkez Bankası'ndan 20 kuruş karşılığında aldığı hizmeti, 55 TL'ye varan ücret karşılığında tüketicilere satıyor. Yani 20 kuruşa aldığı hizmeti vatandaşa 275 kata varan bir farkla sunuyor. Yine bankalar, 19,80 TL'ye aldığı hizmeti de tüketicilere 2 bin 400-3 bin TL'ye satıyor. Bu da satın aldıkları hizmeti 121-151 kat fazlasıyla anlamına geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber