İthal çantalardan zehir çıktı

Kanser riski taşıyan ürünlere ithal çantalar, takım elbise ve bluz gibi ürünler de eklendi. Bakanlık yaptığı denetimlerde sadece bir firmanın 5 bin 654 adet bluzunda azo-boyar maddeye rastladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Temmuz 2015 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İthal çantalardan zehir çıktı

Ercan Baysal

Türkiye'de kanser riski taşıyan ürünlerin ithalatı devam ediyor. Denetimlerde çok sayıda ürün ve ürün grubunda kanser riski taşıyan 'azo boyar' maddeye rastlanıldı. Son denetimlerde seyahat çantası, sırt çantası, spor çantası, gömlek, takım elbise ve tekstil eşyası gibi çok sayıda ürüne sağlık riski gerekçesiyle el konuldu. Ekonomi Bakanlığı'nın denetimlerinde kadın, erkek ve çocukların kullandığı ürünler arasında Çin'den ithal edilen ürünlerin fazlalığı dikkat çekiyor. Denetimlerde binlerce ürünün standartların üzerinde zararlı kimyasal madde ihtiva ettiği tespit edildi. Bazı ürünler ise zararlı kimyasal madde testi yapılmak üzere süresi içinde numune verilmediğinden dolayı riskli olarak kabul edildi. Bu ürünlerinde sağlık riski oluşturduğu düşünülüyor. Yılbaşından bugüne kadar yapılan ithal ürün denetimlerinde ise korkunç sonuçlar ortaya çıktı. Denetimlerde cüzdan, ceket, bluz ve masa örtüsü gibi çok sayıda üründe kanser riski taşıyan 'azo boyar' maddeye rastlandı. Sadece bir firmanın 5 bin 654 bluzunda azo boyar madde bulundu.

Tanınmış markalar da var

Kanserojen etkiye sahip azo boyar maddelerin, giyim eşyalarında, nihai tüketicinin kullanımına yönelik iplik ve kumaşlarda, ayakkabı, eldiven, kol saati kayışı, çanta vb. deri ürünlerinde kullanım alanı kısıtlı. Denetimlerinde sağlık riski oluşturan bu malzemeler arasında kamuoyunun yakından bildiği markalar da yer alıyor.

Denetimlerde Çin, Hindistan, Honkong, Almanya ve İtalya gibi ülkelerden ithal edilen ürünler dikkat çekiyor. Ekonomi Bakanlığı'nın denetimlerinin ardından gözler Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na çevrilmiş durumda. Ekonomi Bakanlığı 2015 yılında tekstil ve konfeksiyon ağırlıklı ürünlere ağırlık verirken sağlığa aykırı ürün ithal eden firmaların her yıl farklı sektörlere yöneldikleri belirtiliyor. Test sonuçları sonrasında sağlık riski taşıyan ürünler kamuoyuna açıklanıyor.

Tekstil, spor malzemesi ve diğer ürünlere yönelik sonuçların açıklamasında "Ürün standartların üzerinde zararlı kimyasal madde ihtiva ettiği için sağlık riski oluşturmaktadır. Ürün tüzüğe uygun değildir" ifadeleri yer alıyor. Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ kapsamında iki yıl önce boya kalemleri, keçeli kalemler, okul çantaları, kalem kutuları, beslenme çantaları, su mataraları, çocuk giysilerindeki plastik baskı ve aksesuarlar ve spor ayakkabılar gibi pek çok üründe kullanılması muhtemel olan altı adet fitalatın kullanımına sınırlama getirilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber