Sensörler gözümüz kulağımız olacak

İnsanın görme, duyma, koku alma, tat alma ve deri ile hissetme gibi en temel duyu özelliklerini dijital olarak yapan sensörler çevremizi sardı. Topladıkları detaylı verilerle çok daha nitelikli ürün ve hizmetin üretilmesini sağlayan sensörler, dikkat edilmezse önemli güvenlik sorunlarına da neden olabilir

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 04 Temmuz 2015 17:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sensörler gözümüz kulağımız olacak

Mahmut SANCAK

Teknoloji dünyası sürekli yeni fikirlerle yediden yetmişe herkesin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Şirketler en şaşırtıcı keşiflerini ise yine bizzat doğadan alıyor. Doğanın milyonlarca yılın sonunda mükemmelleştirdiği çok sayıda nitelik teker teker dijitalleştirilerek çevremizdeki cihazları çok daha kullanışlı hale getiriyor. Bu alanda en dikkat çekici ürün ise hiç şüphesiz sensörler. İnsanın duyu özellikleri görme, duyma, koku alma, tat alma ve deri ile hissetme gibi nitelikleri teknolojik olarak hayata geçiren sensörler dünya üzerindeki işleyişi de kökünden değiştirmeye başladı.

İster akıllı telefonlar, otomobiller, ev eşyaları, insan hareketleri olsun ister dünya üzerinde gerçekleşen yağmur, soğuk, rüzgar gibi sayısız doğal gelişmeler, bunların hiçbiri sensörlerin 'gözünden' kaçmıyor. En gelişmiş modelleri bir topluiğne başı büyüklüğünde olan sensörler her alanda kullanılıyor. En çok dikkat çeken kullanım alanı ise hiç şüphesiz akıllı telefonlar. Büyük ölçüde sensörlerin sağladığı bilgiler doğrultusunda akıllanan cep telefonları artık hava basıncını ölçerek lokal yağış tahmini yapmaya başladı.

OTODA 100 SENSÖR VAR

Çok yakında bulunduğumuz ortamdaki hava kalitesini de ölçerek bizi uyarmaya başlayacak. Halen yüksek nitelikli bir cep telefonunda ortalama 10 sensör var. Bu rakam üst sınıf bir otomobilde 100'e kadar çıkabiliyor. Sanayi tesislerinde ise bu rakam binlere hatta yüz binlere ulaşıyor. Sensörlerin elde ettiği veriler akıllı yazılımların desteğiyle çok daha farklı ürün ve hizmetlere dönüşüyor. Bu ürünlerin mükemmelleştirilme aşamasında ise yine sensörler devreye giriyor. Zira çok daha hassas ölçüm çok daha detaylı hizmet anlamına geliyor. Elbette bu aşamada kişisel bilgilerin istenmeyen şirket ve insanların eline geçme riski de artıyor. Ancak şirketler bu alana da büyük önem verdiklerini ve büyük miktarda yatırım yaptıklarını belirtiyor. Haklı olduklarını ümit etmek gerek. Zira çok hassas olan ve yetenekleri giderek artan sensör teknolojisi hayatımızı çok daha konforlu hale getirebileceği gibi bizi hiç hesapta olmayan sıkıntılarla da karşı karşıya bırakabilir.

EĞLENCENİN TANIMI DEĞİŞİYOR

İster ev sinema sistemleri ister oyun dünyası veya müzik keyfi. Kullanılan sensörler eğlencenin kalitesini artırdığı gibi deneyimi de tamamen farklı bir boyuta taşıyor. Oyun dünyasında hareketleri takip eden ve kendini kullanıcının yeteneklerine göre ayarlayan kumandalar, oyuncuları oyunun içerisine çeken 3D gözlükler tamamen farklı bir deneyim sağlıyor. Otomotiv dünyası ise sensörlerin adeta gövde gösterisine sahne olacak. Şu an yeni nesil otomobillerdeki ortalama 100 sensör insanın duyu yeteneklerine yakın hatta zaman zaman çok daha üzerinde bilgi toplayabiliyor. Bu bilgilerin insan beynine yakın bir hızda işlenmeye başlanmasıyla otonom sürüş de hayata geçmiş olacak.

KÜÇÜLDÜKÇE YETENEKLERİ ARTIYOR

-Sensörler insanın görme, duyma, koku alma, tat alma ve deri ile hissetme gibi özelliklerini dijital olarak yapıyor.

-Bu özellikler sanayiden eğlenceye, tarımdan sağlığa kadar hayatın her aşamasında kullanılıyor.

-Hemen her boyutta olan sensörlerin en yeni modelleri toplu iğne başı büyüklüğüne kadar indi.

-Sensörlerin topladıkları bilgiler akıllı yazılımların desteğiyle ürün ve hizmete dönüşüyor.

-Ancak sensörlerin topladıkları bilgiler kişisel veri güvenliği gibi sorunları da beraberinde getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber