TİKA, Kerkük'teki Türkmen sığınmacılara iftar verdi

TİKA, terör örgütü DAEŞ'in saldırıları sonrası evlerini terk ederek Kerkük'teki Yahyava Çadır Kampı'na sığınan 3 bin Türkmen aileye iftar verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2015 01:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİKA, Kerkük'teki Türkmen sığınmacılara iftar verdi

- TİKA Başkanı Çam: ''Çadır kampta kalan yaklaşık 3 bin aileyle birlikte iftar yapmak ve aynı zamanda yalnız olmadıklarının mesajını vermek istedik. 80 milyona yaklaşan milletimizle, devletimizle biz her noktada elimizden geldiği kadar buradayız''

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Merkezi Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kerkük kentinde çadır kampta kalan 3 bin Türkmen aileye iftar verdi.

Kentin 20 kilometre güneyinde bulunan Yahyava Çadır Kampı'na gelen TİKA Başkanı Serdar Çam, kamptaki çocuklara oyuncak dağıttı.

Birkaç çadırı ziyaret ederek sığınmacılarla sohbet eden Çam, AA muhabirine yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun selamlarıyla geldiklerini söyledi.

Ramazan vesilesiyle kalplerinin her zaman Türkmen sığınmacılarla beraber olduğunu gösterebilmek amacıyla iftar organizasyonu düzenlediklerini belirten Çam, Türkiye'den getirdikleri bazı hediyeleri kampta dağıttıklarını kaydetti.

- ''Türkiye imkanlarını seferber ediyor''

Türkiye'nin bölgede yaşanan acı hadiselerle ilgili barışın ve huzurun tesis edilmesi için bütün dünyada kamuoyu oluşturmaya çalıştığını ifade eden Çam, ''Türkiye birçok imkanlarını seferber ediyor. Türk Kızılayı ve AFAD özellikle acil ve insani yardımlar konusunda gerek Türkiye'deki misafirlere gerek civar ülkelere katkı sağlamaya çalışıyor'' dedi.

TİKA'nın daha çok kalkınma ve sürdürülebilir eğitim, sağlık konusunda çalışma yaptığını dile getiren Çam, ''Burada yaşanan acil durumlar çerçevesinde biz de geçtiğimiz yıldan bu tarafa çeşitli alanlarda katkı vermeye çalışıyoruz. Buradaki yetkililerden aldığımız bilgiler ve talepler çerçevesinde elimizdeki imkanlarla yardım yapmaya çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

- ''Yalnız olmadıklarının mesajını vermek istedik''

Ramazanın paylaşım ve muhasebe ayı olduğunu bu çerçevede herkesin elindekini paylaşması gerektiğini bildiren Çam, şöyle konuştu:

''Verilen imkanlara ve nimetlere bir şekilde tefekkür etmeliyiz, şükretmeliyiz. Tabii şükür sadece yalın bir şekilde olmaz. O nimetin hakkını verebilecek şekilde elimizdeki nimetleri paylaşmak üzere ve başkalarının acılarını ve hissiyatlarını yaşamak üzere de bir tefekkür dönemidir ramazan. Biz de buraya gelerek kendimizi bir şekilde sorgulamak, buralardan istifade etmek üzere, almamız gereken manevi hazzı almak ve buralara ait olan hakları vermek üzere de çalışmalar yapmak üzere geldik.''

Bu iftarla önemli mesaj verdiklerini vurgulayan Çam, ''Çadır kampta kalan yaklaşık 3 bin aileyle birlikte iftar yapmak ve aynı zamanda yalnız olmadıklarının mesajını vermek istedik. 80 milyona yaklaşan milletimizle, devletimizle biz her noktada elimizden geldiği kadar buradayız'' diye konuştu.

- ''Ülke genelinde göç yaşanıyor''

Irak genelinde çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini, özellikle sağlık ve eğitim konusunda yapılacak işler konusunda da araştırmalar yaptıklarını hatırlatan Çam, istişareler sonucu atacakları adımları belirleyeceklerini açıkladı.

Ülke genelinde sürekli göç ve hareketlilik yaşandığına, bu durumun da kalıcı işler yapmayı zorlaştırdığına dikkati çeken Çam, şunları kaydetti:

''Bizim daha çok sığınmacılar yerleşik olduktan sonra tarım, hayvancılık, tarım ekim alanları gibi konularda projelerimiz var. Hayat devam ediyor en azından kalanların bir şekilde ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durarak ekonomik bir güce ulaşmalarını arzu ediyoruz. Buradan Türkiye'ye belli sayıda meslek edindirmeye dönük çalışmalar yapmak üzere eğitici programlar önerdik. Türkiye'ye gelip eğitim alıp gençlerin meslek sahibi olması konusunda da önerilerimiz var.''

- ''Türkiye yanımızda olduğunu ispat etti''

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Üyesi Ali Mehdi ise yiyecek ve içeceğin bittiğini ancak manevi dostlukların bitmediğini belirterek, ''Türkiye manevi varlığıyla yanımızda olduğunu ispat etti. Üç bin aileye burada yemek verildi. Türkiye bugün bizim yanımızda yemek yedi. Sadece yemek verip gitmediler. Oturdular bizimle birlikte yemeği yediler. İran askeri, Amerikan askeri var. Türk askerinin de burada olması gerekir'' ifadelerini kullandı.

Kampta dağıtılan yemekten alan sığınmacılardan Hasan Ali, Türkiye'nin kampın çalışından beri sürekli kendilerine destek olduğunu ve çeşitli yardımlar dağıttığını söyledi.

Ramazan ayında havanın sıcak olmasından dolayı çok zorluk çektiklerini belirten Ali, ''Ramazan başından beri ilk defa Türkiye sayesinde güzel bir iftar yaptık. Bu iftarı organize eden kardeşlerimize teşekkür ediyoruz'' dedi.

İftara Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, ITC Yürütme Kurulu Üyesi Ali Mehdi, ITC Milletvekili Aydın Maruf, Türk Kızılayı yetkilileri ile Kerkük'teki bazı din temsilcileri katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber