Üniversite tercihlerinde bunlara dikkat!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Temmuz 2015 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversite tercihlerinde bunlara dikkat!

TURGAY POLAT

LYS açıklandı hepiniz farklı farklı sonuçlar aldınız. Bazılarınız çok sevindi bazılarınız üzüldü. Peki, önemli olan bu puan mı? yoksa kariyer planlama mı? sizler sınav puanına kilitlendiniz. Çünkü size o puanların çok önemli olduğu çünkü o puanlar yükseldikçe iyi üniversiteye gideceğiniz. İyi üniversitede iyi hocalar olduğu hocaların size her şeyi öğretebileceği söylendi. Siz de haklı olarak buna kilitlendiniz. Acaba bu doğru mu? İyi üniversite, iyi hoca, iyi bölüm diye bir şey var mı? Yoksa bunlar kocaman bir kandırmaca dan mı ibaret? Umarım emeğinizin karşılığını alırsınız.

Tercih için size birkaç öneri;

1- Hepinizin amacı üniversite bittiğinde hedeflediğiniz sektörde kariyer yapmak. Yani bu demek oluyor ki hepimiz mezun olduğumuzda bir CV yazacağız. İşte şimdi sizler CV'nize karar veriyorsunuz.

2- Tercihlerde bölüm değil üniversite seçin. Çünkü siz 2020 yılının dünyasının iş yaşamına başladığınızda bu mesleklerin çoğu olmayacak. Olacak tek şey herşeye hazırlıklı becerilere sahip "yeni dünya insanı" olacak. Bu yüzden sizi bu amaca ulaştıracak üniversiteyi bulun.

3- Bu yüzden sizlere en önemli öğüdüm, "geleceğin insanı" olma becerisi kazanabilmenizdir. Bunun için çalışmanızı size tavsiye ediyorum.

4- Sınava girdiniz, bazı puanlar alacaksınız, birileri size sadece adından ve şanından dolayı üniversiteler önerecek. Sizde iyi sanıp tercih edeceksiniz. Neyse yazacaksınız bazı üniversiteleri sonra kazanacaksınız. Sonra dersler göreceksiniz hiçbir şey öğrenemeyeceksiniz. Kimse size aslında yenidünyayı ve değişen dünyayı öğretmeyecek çünkü kendisi korktuğu için o dünyayı sizden gizlemeye çalışacak. Gittiğiniz üniversitede yurtdışı imkanlar yoksa hele hele de öğretim dili İngilizce değilse zaten boşuna okuyacaksınız. Çünkü okulu bitirdiğinizde çalışmak isteyeceğiniz şirket uluslararası bir şirket olacak ve sizi işe almayacak.

5- Kampus üniversiteleri yerine kent üniversitelerini tercih edin, kentten kopmayın, hayatın içinde kalın.

6- İngilizce eğitim alın. Bu çağda bilim ve yaşam dilinin ingilizce olduğunu unutmayın. Dünya vatandaşı olmak ve küresel dünyada iş yapmanı tek koşulu bu unutmayın.

7- En önemlisi üniversiteden yurtdışı eğitim talep edin. Çünkü dünyayı görmezseniz kendinizi kandırırsınız. Yurtdışında kampuslar, değişimler, profosyonel eğitimlerden bahsediyorum. İşte bu üç şartı sağlayan üniversiteye gittiğinizde geleceğin insanı olursunuz.

Çünkü geleceğin insanı, iletişim becerisi güçlü, girişimci, inovatif, yaratıcı, dil bilen ve dünya vatandaşı olmalı. Siz siz olun puanı yüksek diye yanlış yere gitmeyin. Unutmayın sizden önce de yüz binlerce hatta milyonlarca genç aynı yolu denedi sonuç hep başarısızlık oldu. Şimdi siz yeni bir yol deneyin.

Şimdi üniversiteleri araştırmaya başlayın. Unutmayın üniversite eğitimi kişiye özeldir. İsteyin talep edin, araştırın ve dünyada doğrusu neyse onu isteyin. Çünkü bu imkanı bir kere yakalayacaksınız.

Peki nasıl tercih yapacaksınız;

1- Asla puana değil başarı sırasına bakın. Çünkü orası pek değişmez.

2- Tercihlerinizde bölümlerdeki değişim (yükselme-düşme) dikkate alın ve geniş yelpaze bırakın.

3- Özel koşulları iyi okuyun bir üniversiteyi tercih ederken özel koşullarını okumuş olun.

4- Farklı puan türlerini aynı listede istediğiniz gibi yazabilirsiniz. Örneğin 1.tercihiniz mf-3 tıp iken 2.tercihiniz tm-3 hukuk olabilir.

5- Üniversiteleri görmeden temas kurmadan tercih yapmayın mutlaka gezin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber