HÜRKUŞ'u kanatlandıran Türk kadın başmühendis

Türk yapımı eğitim uçağı HÜRKUŞ, bir Türk kadın başmühendis liderliğinde tasarlanan dünyanın üçüncü uçağı oldu. Uçağı yapan ekibin başında Aylin Ararat Gökalp var. Ararat, 140 mühendis ve 70 teknisyenden oluşan bir ekiple çalışıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2015 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HÜRKUŞ'u kanatlandıran Türk kadın başmühendis

Türkiye, Cumhuriyet'in ilk yıllarında önce Vecihi Hürkuş ve sonra Nuri Demirağ'ın uçaklarından sonra yeni bir yerli tasarım uçağın heyecanını yaşıyor. Türk yapımı eğitim uçağı HÜRKUŞ, havadaki yerini alırken kadın başmühendis liderliğinde tasarlanan dünyanın üçüncü uçağı oldu. Dünyadaki üç kadın başmühendisten biri olarak uçağın yapımında liderlik yapan uçak mühendisi Aylin Ararat Gökalp, kendi hayatını ve HÜRKUŞ'u anlattı. Ekip ruhunu yansıttıklarını belirten Aylin Ararat "Yaş ortalamamız 30 civarında. Ekibimizin yüzde 23'ü kadın. Türkiye'de böyle bir işe imza atmak bizleri gururlandırıyor" dedi.

Mühendis aileden geliyor

Mühendis aileden geldiğini belirten Aylin Ararat Gökalp "1984 yılında liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavında aldığım puanla girdiğim bir bölüm ÖDTÜ Havacılık Mühendisliği Bölümü. Ancak şunu söylemeliyim lise-ortaokul yıllarında zaten insanın eğilimi belli olur. Ben zaten mühendislik kökenli bir aileden geliyorum. Dedem, babam, ablam hepsi elektrik ya da makine mühendisi. Ben Havacılık Mühendisliği'ne puanım tutuğu için girmiştim. Yüksek lisansımı da bu konuda yaptım. Daha sonra endüstride çalışmaya başlayınca Havacılık Mühendisliği ile yeteneklerimin ya da ilgimin kesiştiğini gördüm. Şimdi geriye dönüp baktığım zaman belki biraz üniversite sınavı ile tesadüfen girdiğim ama kendi tercihimle yazdığım bir bölüm" dedi.

Çalıştığı sektörün çoklu yapısını sevdiğini ifade eden Ararat "Bütün mühendislik birimlerinin bir araya geldiği aslında en nihayetinde çok estetik ürünlerin ortaya çıktığı bir çalışma alanı. Örneğin bizim yaptığımız HÜRKUŞ eğitim uçağını Ankara'da İzmir'e uçarak getirdik. Daha önce Ankara'dan İstanbul'a gitmişti ama ilk defa İzmir'e geldi. Bu benim için ve beraber çalıştığım diğer mühendisler için büyük bir gurur. Ve nihai ürünümüzü havada görmek, havacılık konusunda çalışıyor olmak bize gurur veriyor'' dedi.

Güzel bir ekip oluşturduk

Eğitim uçağı HÜKUŞ için çok güzel bir ekip oluşturduklarını dile getiren Aylin Ararat "Daha önce yapılmış bir projemiz yok. İlk projemiz bu. Avrupa sivil havacılık otoritesinden de sertifikalandırdığımız bir uçak HÜRKUŞ. Bu kapsamda çalışırken bilebildiğimiz en iyi yöntemlerle ilerlemeye çalıştık. En doğru kararları vermeye çalıştık. Bunu yaparken de ben tek başıma tabii ki çalışmadım. Bir ekip ve bir organizasyon halinde çalıştık" dedi. 8İHA

HÜRKUŞ KİMLİK KARTI

- Tamamiyle yerli tasarım.

- F-4 ve F-16 önesi eğitim uçağı

- Teknoloji: Turboprop (Jet motoru ile pervane bir arada çalışıyor)

- Motor: 1600 beygir gücü, Kanada üretimi Pratt & Whitney

- Azami hız: 310 Knot (574 km/s)

- Ağırlık: 3200 kg. 8Uzunluk: 11.7 m.

- Kanat açıklığı: 11.17 m.

- Havada kalma süresi: 4 saat 15 dk

- Menzil: 1478 km.

- G Force: -3.5 ila +7

HAVA KUVVETLERİ HÜRKUŞ SİPARİŞİ VERDİ

HÜRKUŞ ile ilgili bilgi veren TAI Genel Müdür Yardımcısı Özcan Ertem ''HÜRKUŞ'umuz inşallah bütün uçuş testlerini başarı ile tamamlayarak uçuşa elverişli bir uçak olarak sertifikasını alacak. Hava Kuvvetleri de 15 tane HÜRKUŞ siparişini verdi. Bu uçağımızın üstüne bir takım askeri elektronk cihazlarda isteniyor. Bunlarla ilgili çalışmalarımızda başladı. Seri üretimiz inşallah 2018'de ilk uçağımızı teslim edecek şekilde son hızıyla çalışmalar devam ediyor'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber