Haraç almak için dağa götürmüşler

Diyarbakır'da PKK'ya gelir sağladığı için tutuklanan 10 şüphelinin, işadamlarına haraç ödemeleri için baskı yaptığı ve bu amaçla da dağa götürdükleri ortaya çıktı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2015 07:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Haraç almak için dağa götürmüşler

Diyarbakır'da terör örgütüne gelir sağlamak amacıyla işadamlarından tehditle haraç istedikleri iddiasıyla tutuklanan 10 şüphelinin, para talep ettiği kişileri dağa götürüp örgütün sorumlularıyla görüştürdüğü ortaya çıktı. Merkez Yenişehir, Bağlar ile Çermik ve Ergani ilçelerinde terör örgütünün finans temin etmesine aracılık ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 11 kişiden tutuklanan 10 şüpheliyle ilgili soruşturma Ergani Cumhuriyet Başsavcılığı'nca sürüyor.

ÖRGÜT ÜYELERİYLE GÖRÜŞTÜRDÜ

Yaklaşık 8 ay boyunca yapılan teknik takibin ardından yakalanan kişilerle ilgili hazırlanan soruşturma dosyasına göre, Ergani Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki sorgulamalarında suçlamaları kabul etmeyen şüphelilerin ifadelerindeki çelişki, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) kayıtlarıyla tespit edildi. Şüphelil Kenan Ü.'nün, sözde "vergi" adı altında para talep edilecek kişileri belirleyerek, onları dağa götürdüğü iddia ediliyor. Kenan Ü.'nün ayrıca terör örgütü adına yapılan tahsilatları takip ettiği, baskı ve tehditlerle işlerin yürütülmesini sağladığı ileri sürüldü. Şüpheli Mehmet Ali A.'nın ise TİB kayıtlarına göre, terör örgütü PKK'nın Ergani ilçesindeki yapılanmasında yer alarak, örgütün bölge sorumlularının talimatlarını yerine getirdiği tespit edildi. Şüpheli Hilmi A.'nın da bölgedeki kamu ihaleleri hakkında terör örgütü mensuplarıyla görüşmek üzere kırsal alana gittiği, TİB kayıtlarınca tespit edildi. Hilmi A. ile ilgili olarak, "İnşaat işini üstlenen müteahhitleri kendisiyle kırsal alana götürerek terör örgütü mensuplarıyla görüştürüyor" değerlendirmesi yapılan dosyada, "Adliyeye intikal eden ve tarafı olduğu dosyaları lehine sonuç aldırmak için bilirkişileri etkilemek ve lehine rapor hazırlamak için rüşvet vermekle ilgili konuşmaları kayıtlara geçilmiştir" denildi.

'HEDEF' ŞİRKETLERİ BELİRLİYORDU

Şüpheli Selahattin K.'nin ise PKK adına işadamlarından zorla para topladığı belirtildi. Para toplanacak şirketleri Selahattin K'nin belirlediği ileri sürülerek, baraj inşaatlarını üstlenen firma yetkililerine terör örgütüne ihale bedeli üzerinden vergi vermeleri için baskı yaptığı belirlendi. Bir diğer şüpheli Edat Ö.'nün ise örgüt adına haraç alınacak kişi ve firmalara tebligat yaparak kuryelik hizmeti yürüttüğü kaydedildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, jandarma ve polis ekipleri, 26 Haziran'da, 16 adrese eşzamanlı operasyon düzenlemişti. Hava destekli ve zırhlı araçların da kullandığı operasyonda terör örgütünün finans temin etmesine aracılık ettikleri gerekçesiyle 11 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 10'u tutuklanmıştı. Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramada, 7 tabanca, 1 Kaleşnikof piyade tüfeği ile mühimmat, 13 cep telefonu ve sim kart ele geçirilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber