Cumhurbaşkanlığı arşivleri halka açılıyor

Cumhurbaşkanlığı'nın arşivlerinde yer alan binlerce belge, internet üzerinden incelenebilecek. Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı, 8 bin belgenin restorasyonunu tamamladı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 06 Temmuz 2015 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanlığı arşivleri halka açılıyor

Mahmut GÜRER

Cumhurbaşkanlığı, devletin 107 yıllık hafızasını halka açıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan çalışma kapsamında, Cumhurbaşkanlığı'nın arşivlerinde yer alan binlerce belge gün ışığına çıkacak. Devam eden proje kapsamında, tarihe yön veren birçok yazışma ve belge dijital ortama aktarılacak ve Cumhurbaşkanlığı'nın internet sitesinden incelenebilecek.

ATATÜRK'ÜN NOTLARI DA VAR

Alanlarında uzman özel bir ekip tarafından yürütülen çalışmada, 2. Meşrutiyet'in ilan edildiği 1908'den günümüze kadar binlerce belge mercek altına alındı. Dijital ortama aktarılarak internet üzerinden yayımlanacak belgeler arasında, Mustafa Kemal Atatürk'ün el yazısı notları da bulunuyor.

8 BİN BELGE ONARILDI

Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Kültürel İşler Başkanlığı'nın koordinasyonunda sürdürülen çalışmalarda, yıllardır kapalı kapılar ardında tutulan 8 bin belgenin restorasyonunu tamamladı. Tek tek elde geçirilen belgeler zamanın sebep olduğu mantar ve küflerden temizlendi, yırtıklar onarıldı. İlk grubu oluşturan 8 bin belgenin dijital ortama aktarımı da yapıldı.

Arayüzler hazırlanıyor

Konuyla ilgili bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Sosyal ve Kültürel İşler Başkanı Nurcan Yurdakul da, yazılım arayüzleri hazırlanınca halka açılacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber