Gece çalışma iznine mahkemeden iptal

Artvin Valisi Cirit'in, Arhavi'deki Kavak HES projesinde çalışanlara verdiği gece çalışma izni mahkemeden döndü. Mahkeme valinin tek başına inisiyatif kullanamayacağını belirtti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Temmuz 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gece çalışma iznine mahkemeden iptal

Artvin Cerattepe'deki tutumu nedeniyle eleştirileri konu olan Artvin Valisi Kemal Cirit'in, Arhavi'deki Kavak HES projesi için verdiği gece çalışma iznini mahkeme iptal etti. Mahkeme, iznin ÇED raporunun değerlendirildiği bakanlıkça verilmesi gerektiğini belirtti.

Can suyu hileli hesaplandığı ve 7 ayrı noktada mevzuata aykırı bulunduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından ÇED raporu iptal edilen Arhavi'deki Kavak HES Projesi'nin Artvin Valiliği'nce verilen gece çalışma izni de mahkeme kararıyla iptal edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği yeni ÇED raporuyla çalışmaların sürdüğü projede, bölgedeki vatandaşlar yeni ÇED raporuna da itiraz etti ve yeni bir dava süreci daha başladı.

Köylüler davacı

Davalarla birlikte süren çalışmalar, inşaatın hemen 60 metre yakınında bulunan evlerde büyük rahatsızlığa neden olunca, vatandaşlar çok sayıda imza ile Artvin Valiliği'ne başvurdu. Şirketin gece çalışma izninin iptali konusunda valilikten olumlu yanıt alamayan köylülerden Yaşar Yıldırım ve Hikmet Tibukoğlu, konuyu Rize İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Konaklı Köyü'nden iki vatandaşın açtığı davayı görüşen İdare Mahkemesi, verdiği kararla gece çalışma iznini iptal etti.

Rize İdare Mahkemesi, valiliğin 24 saat çalışma iznini, "yönetmelik hükümleri bertaraf edilerek tek başına inisiyatif kullandığı" gerekçesiyle iptal etti. Mahkeme kararında, ÇED raporunda değişiklik yapılıyor olması nedeniyle çalışma izninin de ÇED raporunu veren komisyonun bulunduğu bakanlık tarafından verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Artvin İl Mahalli Çevre Kurulu'nca verilen iznin hukuka aykırı olduğunu kaydetti.

Arhavi Doğa Koruma Platformu bileşenleri tarafından yapılan açıklamada, "Kavak HES projesinde ÇED raporunda projenin 60 metre yakınında evler olduğu için gece çalışılmayacağı taahhüt edilmiş olmasına karşılık, Artvin Valiliği'nin olmayan bir yetkiyi kullanarak gece çalışma izni vermesi ve bu durumun mahkeme kararı ile tespit edilmesi Artvin Valisi adına çok düşündürücü bir durumdur" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber