Tercihlerde puanı değil yüzdelik dilimi kullanın

En doğru tercih başarı sırası kullanılarak yapılır. Ancak MEB iki yıldır öğrencilerin başarı sıralarını paylaşmıyor. Bu yüzden tercihlerinizi puanlarınızı değil, yüzdelik dilimlerinizi dikkate alarak yapmalısınız

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 07 Temmuz 2015 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tercihlerde puanı değil yüzdelik dilimi kullanın

Pervin KAPLAN

Üniversite tercihlerinde olduğu gibi lise tercihlerini yaparken de dikkate almanız gereken öğrencinin puanı olmayacak. En doğru tercih başarı sırası ile yapılır. Ancak lise tercihi yapacak adayların, üniversiteli olmaya hazırlanan gençler gibi "başarı sırasını" kullanma şansı yok. Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçen yıl olduğu gibi bu yıl da öğrencilerin başarı sıralarını paylaşmayarak, yalnızca Yerleştirmeye Esas Puanları (YEP) ile Türkiye geneli ve il geneli yüzdelik dilimlerini verdi.

Oysa başarı sırası bir öğrenciyi temsil ederken yüzdelik dilimde binlerce öğrenci yer alabiliyor. Tercih yapacağınız okulun geçen yıl aldığı son sıradaki öğrencinin yüzdelik dilimine bakarak tercih yapmak da bu nedenle zor oluyor. Çünkü tercih edeceğiniz okula son giren öğrencinin yüzdelik dilim içinde hangi başarı sırasına sahip olduğunu bilemediğiniz için sağlıklı bir yorumda da bulunamıyorsunuz.

" align=left>

YALNIZCA PUANLA DA TERCİH YAPILMIYOR

Tercih yaparken puanı dikkate almamanız gerekiyor. Çünkü her yılın puanlarının yüksek ya da düşük olmasını belirleyen sınavların zorluk ya da kolaylık dereceleri oluyor. Eğer sınav zor ise öğrencilerin puanları daha düşük oluyor ve bir yıl önce yüksek puanla girilen okullara daha düşük puanla öğrenciler yerleşebiliyor. Ya da tam tersi sınav kolay olduğu takdirde de okulların puanı yükseliyor. Bu yüzden sadece puana bakarak da tercih yapmak sağlıklı olmuyor.

Başarı sıranız da paylaşılmadığı için elinizde tercih yapabilmek için sadece yüzdelik dilim kalıyor. İşte çocuklarınız için tercih listesini hazırlarken bu yüzdelik dilimleri dikkate alacaksınız. Merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan okulların geçen yıl aldığı öğrencilerin yüzdelik dilimlerini ve kontenjanlarını MEB sitesinden görebilirsiniz.

YÜZDELİK DİLİMİ NASIL KULLANACAKSINIZ?

Fen Bilimleri Dershanesi rehberlik öğretmeni Ahmet Harbalı da yüzdelik dilimi dikkate almadan yapılacak tercihlerin hatalı olduğunu söyleyerek şu tavsiyelerde bulunuyor:

"25 okulluk listenizi oluştururken kendi yüzdelik diliminizin çok önünden başlayabilirsiniz. Mesela yüzde 8'lik bir öğrenci yüzde 3-4 aralığından başlayabilir. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercih bildiriminde bulunamayacağı için ve özel okullara talep yüksek olduğundan yüzdelik diliminizden daha önde bir okula girebilirsiniz. Ancak ayrıca açıkta kalmama adına da yüzdeliğimizin iki katı geriye gitmek gerekiyor. Örneğin yüzde 8'lik öğrenci yüzde 16-20 arasından da tercih yapmalı.

DİKKATLİ OLUN AÇIKTA KALMAYIN

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil tercih listesini hazırlarken öğrencinin sınav sonucunda yer alan yüzdelik dilim bilgileri ile okulların Türkiye geneli yüzdelik dilimi arasında bağlantı kurulması gerektiğini söylüyor. Kösegil'in tavsiyesi öğrencinin yüzdelik diliminin çok üstünde kalan okulların listeye alınmaması.

İSTANBUL'DA TOPLAM KONTENJAN 181 BİN

İstanbul'daki Anadolu, fen, sosyal bilimler, çok programlı, mesleki ve teknik liseler ile Anadolu imam hatip liselerinin toplam sayısı 713, toplam kontenjanları ise 181 bin 690. Anadolu liselerinin sayısı 209, kontenjanları ise 49 bin 818. Fen ve sosyal bilimler liselerinin toplam sayısı yalnızca 9. Bu okulların kontenjanı ise 1110. Toplam kontenjanları 13 bin 342 olan çok programlı liselerin sayısı ise 89. Mesleki ve teknik Anadolu lisesi sayısı ise 274. Bu okulların toplam kontenjanı 81 bin 262. Anadolu imam hatip liselerinin sayısı ise 132 iken, bu okulların kontenjanları 36 bin 158.

İSTANBUL (ERKEK) LİSESİ YİNE 10 KONTENJAN EKSİK

İstanbul (Erkek) Lisesi Türkiye'nin en yüksek puanla öğrenci alan gözde Anadolu liselerinden biri. Almanca eğitimi ve öğrencilerinin yurtdışı üniversitelere kabul edilmelerinin önünü açan Abitur diploması nedeniyle de tercih edilen İstanbul (Erkek) Lisesi'nde kontenjan bu yıl da 170 kişi oldu. Geçen yıl okulun 180 kişilik kontenjanı 10 kişi azaltılmış ve 170'e indirilmişti. Azaltılan kontenjan bu yıl da düzeltilmedi ve 170 olarak kaldı.

HANGİ LİSELER İÇİN TERCİH LİSTESİ HAZIRLANACAK?

-Fen Liseleri

-Sosyal Bilimler Liseleri

-Anadolu Liseleri

-Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri

-Çok Programlı Anadolu Liseleri

-Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri

-Anadolu İmam Hatip Liseleri

-Açık Öğretim Kurumları

-YEP kullanan ve merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan özel okullar

HABERTÜRK SORDU MEB YANITLADI:

-Tercih işlemlerini bireysel olarak yapamayan öğrenciler nasıl bir yol izleyecek?

Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alan "Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu - Ek 1" doldurulup veli tarafından imzalanacak ve herhangi bir okul müdürlüğüne teslim edilecektir. Okul müdürlüğü tercih işlemlerini bu forma bağlı kalarak veli adına yapacaktır. Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecektir.

-Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse ne zaman yapılabilir?

Tercihlerle ilgili herhangi bir düzeltme veya değişiklik yapılmak istenirse, okul müdürlükleri tarafından yapılacak olan elektronik onaylama işleminden önce yapılacaktır. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamaz. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemleri tamamlanmış olacaktır.

-Yetenek sınavında başarılı olan bir öğrenci, herhangi bir güzel sanatlar lisesi veya spor lisesine kayıt olmak isterse, bu işlemi hangi tarihe kadar yapabilir?

Yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilecektir.

-Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler yerleştirme veya yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilir mi?

Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler. Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacaktır. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacaktır.

TEOG TERCİHLERİ İÇİN DANIŞMANLIK HİZMETİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) TEOG tercihi yapacak ailelere yardımcı olmak ve danışmanlık yapmak için 81 ilde ulaşımı kolay okullarda "tercih danışmanlığı komisyonları" kurdu. Bu komisyonlar 16 Temmuz'a kadar hizmet verecek. Tüm illerde 2 bin 51 tercih danışmanlığı komisyonunda, 7 bin 328 öğretmen görev yapıyor. Ulaşımı zor olan yerlerde de mobil komisyonlar hizmet verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber