CHP'de ibre 'erken seçime' kayıyor

Koalisyon arayışlarından bir sonuç çıkmayacağını varsayan CHP yönetimi, mevcut kabineyle erken seçim seçeneğini masada tutuyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2015 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'de ibre 'erken seçime' kayıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümet kurma konusunda görevlendirme yapması beklenirken, CHP'de ibre "erken seçime" doğru kaymaya başladı.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, CHP bir koalisyon hükümetinin kurulması seçeneğinden hızla uzaklaşıyor.

Parti içinde önemli bir kesim AK Parti-CHP koalisyonunun oluşabileceğini düşünürken, önemli bir kesim ise tabanın buna "hayır" diyeceğini öngörüyor.

TBMM Başkanlığı seçimlerinin de olası koalisyon ihtimallerini zayıflattığı görüşünün hakim olduğu partide, "görevlendirme"nin ardından "bekle gör" politikası izlenecek.

"MHP daha yakın görünüyor"

Cumhurbaşkanı tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilecek AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun partide "sıcak bir şekilde" karşılanacağı dile getirilirken, bu görüşmeden bir sonuç çıkması ihtimali ise "düşük" olarak değerlendiriliyor.

Görüşmede, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Davutoğlu'na CHP'nin 14 ilkesini aktaracak, seçim sonuçlarını değerlendirecek ve gelinen noktaya ilişkin genel bir değerlendirme yapacak.

CHP bu görüşmenin ardından Davutoğlu'nun, diğer partilere yapacağı ziyaretlerini takip edecek. Parti yönetimi "tabanların daha yakın" olduğunu düşündüğü AK Parti- MHP koalisyonunun kurulabileceğini düşünüyor. Ancak bu ihtimalin uzun sürmeyeceği, seçime yönelik birhükümet olacağı değerlendiriliyor.

İhtimallerin tükenmesi ve erken seçim

CHP yönetimi, mevcut görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağı öngörüsünden hareketle, MHP'nin de sıcak baktığı bir erken seçimi sürekli gündeminde tutuyor.

Tüm seçeneklerin tükenmesinin ardından ise bir koalisyon veya azınlık hükümeti hariç, "mevcut kabineyle" bir erken seçime gidilebileceği ifade ediliyor.

Erken seçim ihtimalinde YSK'ya sorulacak

Olası bir erken seçimde parti yönetiminin aday listelerinde çok fazla değişikliğe gitmek istemediği konuşuluyor. Böyle bir durumda 7 Haziran öncesindeki mevcut kampanyayı sürdürmesi beklenen CHP'nin, tüzüğündeki "ön seçime" maddesini ise YSK'ya sorması gerekiyor.

Parti yönetimi ön seçime için takvimin yeterli olmayacağı vurgusuyla, YSK'nın da "ön seçime gerek olmadığı" yönünde karar vereceğine inanıyor.

"Erken seçim oylarımızı yükseltir"

Parti içerisindeki ağırlıklı görüş ise bir erken seçimin CHP'ye oy kazandıracağı. Çoğu yöneticide "erken seçim oylarımızı yükseltir" görüşü hakimken, bunda ise genel seçimler sonrası takınılan tutumun etkili olacağı varsayılıyor.

CHP yönetimi, bu süreçte "ılımlı bir politika" izlediklerini ve "seçmenin tercihlerini" anlattığını, bunun sandıkta "oy olarak" döneceğini düşünüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber