Körfez Geçiş Köprüsü'nde sona doğru

Gebze-İzmir Otoyolu Projesi'nde Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün 2 bin 600 tonluk en ağır tabliyesinin yerleştirilme işlemi tamamlandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2015 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Körfez Geçiş Köprüsü'nde sona doğru

İzmit-Körfez Asma Köprüsü'nün Güney Yaklaşım Viyadüğü'nde yapımına başlanılan 2 bin 600 ton, 1.4 kilometre uzunluğundaki en ağır parçanın 57 metre yükseğe kaldırılma işlemi tamamlandı. Türkiye'nin en büyük ağır kaldırma operasyonu olan işlem 11 saatlik dilimin ardından başarı ile sonuçlandırıldı. Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında İzmit-Körfez Asma Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğü'nün 124 metre boy 36 metre genişliğindeki tabliyesi, 'ağır kaldırma' yöntemiyle 57 metre yükseğe kaldırıldı. Türkiye'nin en büyük ağır kaldırma operasyonu olan bu uygulamayla aynı zamanda yeni Türkiye rekoru da kırıldı.

Gebze-Orhangazi-İzmit otoyolunun en kritik olan ve Yalova'nın Altınova ilçesi sınırları içerisindeki Hersek burnunda yapımı devam eden Güney Yaklaşım Viyadüğü'ndeki çalışmalar hakkında bilgi veren Gebze-Orhangazi Otoyolu Güney Yaklaşım Viyadüğü Proje Müdürü Cüneyt Gümüşdağ, "5 Temmuz'da yaptığımız ikinci operasyonla da ikinci açıklıkta 2 bin 600 ton ağırlığında 36 metrelik yol genişliğinin tamamı, 124 metre uzunluğunda ağır kaldırma operasyonuyla birlikte monte edildi. Bu montajın tamamlanmasıyla birlikte 1.4 kilometrelik tabya yapısı yekpare halini aldı. Bu bizim projemizdeki ana yapının son parçasıydı. Bu ana yapının tamamlanmasıyla birlikte asfalt yapı, çelik, elektrifikasyon gibi tamamlama işleriyle birlikte Eylül 2015 tarihiyle birlikte de Güney Yaklaşım Viyadüğü faaliyetlerini de tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

Projenin tamamen Türk işçiliğiyle tamamlandığını ifade eden Gümüşdağ, "Biz en zorlu dönemimizde en etkili kadroya ulaştığımızda kadromuzun tamamı Türk'tü. Yaklaşık 150 mühendisle çalıştık üretimde. Elbette dünyadan pek çok uzmanla kritik operasyonlarda destek aldık. Ama emek Türk emeği. En çok zorlandığımız husus ise benzer bir yağının dünyanın hiçbir yerinde bulunmayışıydı. Yapının 2 bin metre bir yarıçapla kıvrılması ve bunun 1.2 kilometre geride yapılarak doğru koordinatlara getirilmesi çok büyük bir mühendislik başarısıdır" diye konuştu.

Köprünün yapımı sırasında çevrenin korunması için güzergahı değiştirmek zorunda kaldıklarını söyleyen Gümüşdağ, "Güzergahın belirlenmesi aşamasında da arkamızda görünen Hersek Gölü'nün korunması amacıyla güzergahımız köprüden düz bir iniş yerine 2 bin metre yarıçapında bir kıvrımla, göle temas etmeden geçmiştir. Çünkü bu göl allı turnaların göç yolları üzerinde konakladıkları ve aslında barındırdığı mikroorganizmalarla allı turnalara bu kırmızı rengini vermesini sağlayan mikroorganizmaları yaşatan bir göl. Bu anlamda çevreye de çok duyarlı bir proje gerçekleşmiştir Güney Yaklaşım Viyadüğü'nde. Benzeri uygulamalar köprünün boyasında yapılmıştır. Seçtiğimiz boya içme suyunun taşımasında dahil kullanılan doğaya zararsız bir boyadır. Boya yapabilmek için çelik yüzeyine yapılan kumlama işinde de kullandığımız aşındırıcı medya da çakıl taşıdır. Bu seçimler yapımı güçleştirmekle birlikte bizim çevreye olan saygımızı da göstermektedir" şeklinde konuştu.

GÜRCAN YILMAZ - GÜVEN KAYA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber