Yerli turist yabancıdaki düşüşü telafi etti

TUROB: "Antalya'da mayıs ayı doluluk oranında daha fazla düşüş beklenirken, iç turizmin hareketlenmesiyle yabancı turistten kaynaklanan kaybın yerli turistle telafi edilmiş olması önemli"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2015 15:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Yerli turist yabancıdaki düşüşü telafi etti

Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB), Antalya'da mayıs ayı için doluluk oranında daha fazla düşüş beklenirken, ramazan ayı öncesi iç turizmin hareketlenmesiyle yabancı turistten kaynaklanan kaybın yerli turistle telafi edilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

TUROB'dan, STR Global'in "Mayıs 2015 Ülke Performans Raporu"na ilişkin yapılan değerlendirmede, yılın 5 aylık döneminde Türkiye'ye gelen turist sayısında yüzde 1,2 gerileme yaşandığı, Türkiye'nin en fazla turist ağırlayan kenti Antalya'da, mayıs ayında hem doluluk hem de fiyatların düştüğü ifade edildi.

Yüzde 1,2'lik gerilemeyle Türk turizminin son 10 yıldan bu yana turist girişinde ilk kez "eksi yazdığı" kaydedilen açıklamada, Antalya'da, sadece mayıs ayında otel doluluklarının yüzde 8,5 düştüğü, ramazan öncesinde artan yerli turizm hareketinin otellerdeki doluluk oranlarının daha fazla düşmesini önlediği belirtildi.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Turizm kenti Antalya'da, en önemli müşteriler arasında yer alan Rusya pazarındaki yüzde 29'luk düşüş açıkça hissediliyor. Antalya genelinde ortalama doluluk oranı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,5 gerileyerek, yüzde 62,4 olarak gerçekleşti. Bu oran Mayıs 2014'te yüzde 68,2 olmuştu. Antalya'da mayıs ayı için doluluk oranında daha fazla düşüş beklenirken, ramazan ayı öncesi iç turizmin hareketlenmesiyle yabancı turistten kaynaklanan kaybın yerli turistle telafi edilmiş olması ise önemli bir unsur olarak ön plana çıkıyor."

İstanbul'da otel doluluklarının arttığı ancak fiyatların gerilediği dile getirilen açıklamada, "STR Raporu'na göre, Türkiye genelinde Mayıs 2015 otel dolulukları, 2014 yılının aynı dönemine oranla yüzde 2,5 artışla yüzde 70,2 olarak kaydedildi. İlk 5 aylık dönemde ise Türkiye genelinde otel dolulukları geçen yıla göre yüzde 5 artışla yüzde 62,7 oldu" denildi.

İstanbul'da bu yılın mayıs ayında otel doluluklarının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,2 artarak, yüzde 75,3 olarak gerçekleştiği, günlük satılan oda bedelinin ise ortalama 143,2 avro olduğu vurgulanan açıklamada, bu değerin 2014'e göre yüzde 4,1 azaldığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber