'Bu işin startını veren Abdullah Gül'dür'

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne seçilmesinin ardından açıklamalarda bulunan Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e bu konuda göstermiş olduğu özveriden dolayı teşekkür etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2015 19:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bu işin startını veren Abdullah Gül'dür'

Cumhurbaşkanı olduğu dönemde ikinci kez Diyarbakır'a gelen ve iki gün kentte kalarak bir dizi temaslarda bulunan Abdullah Gül, dönemin Diyarbakır Büşükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i de ziyaret etmişti. Osman Baydemir'in Diyarbakır Surları hakkında bilgi verdiği ve destek istediği Cumhurbaşkanı Gül, surlarda gezerken bizzat talimat vererek surların Cumhurbaşkanlığı koruması altına alınmasını istemişti. Aradan geçen zamanın ardından Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin geçtiğimiz gün UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındı.

Surların ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınması ile ilgili açıklamalarda bulunan Akbal, 7 medeniyetin sembollerini taşıyan ve birçok medeniyetin katkısıyla günümüze gelen, en büyük gelişmeyi Bizans İmparatorluğu tarafından 16 yılda yapılan çalışmalarla gösterdiğini belirterek, Diyarbakır Surları'nın tarihi önemine değindi. Akbal, "Diyarbakır Surları'na biraz geriden gelmek gerekiyor. Diyarbakır Surları'nın esasında geçmişine baktığımız zaman belli bir tarihe sığdırmak çok da mümkün görünmüyor. Çünkü birçok medeniyetin izlerinin olduğunu görüyoruz. 7 ayrı medeniyetin sembolize yapısı şuan Diyarbakır burçlarında ve surlarında iz bırakmış durumda. 9 medeniyet keza Diyarbakır surlarına katkı sunmuş. Yani Diyarbakır surları sadece bir medeniyetin değil, birçok medeniyetin katkı sunarak şu hale geldiği bir yapıdan bahsediyoruz. Bir önce ki dönemde bu bir duvar şeklindeydi ama milattan sonra 349 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından önemli ölçüde bitirildi de diyebiliriz. Bu 365 yılında bitti yani 16 yıl sürdü bu Bizans İmparatorluğu'nun yaptığı büyük aşama. Sonrasında tabi gelen diğer uygarlıkların da o dönemde gelen bir komutan vesaire kendine bir burç veya yapı yaptırarak, surları besleyerek büyüterek bugünkü haline getirmiştir" dedi.

"ABDULLAH GÜL'E KATKILARINDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Diyarbakır Surları'nı bizzat korumaya alan Abdullah Gül'e teşekkür eden Akbal, Gül'ün talimatıyla Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilen yazıya değindi. Emeği geçen bütün kurum ve kuruluşları tebrik eden Akbal, Abdullah Gül'e bu konuda gösterdiği çabadan dolayı hakkının verilmesi gerektiğini ifade etti. Akbal, "Diyarbakır Surları ile alakalı geçmiş dönem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül surları gezerken, tamda surların üzerinde Diyarbakır ile ilgili surların ne kadar önemli, ne kadar kıymetli bir tarihsel yapısı olduğunu ilk görüşte anlamış, dolayısıyla surlarda iken bizzat talimat vermişti. 'Ben Diyarbakır surlarını artık Cumhurbaşkanlığının koruması altına alıyorum ve bununla ilgili talimatı vereceğim' demişti. Bunun üzerine, bakın burası çok önemli, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği o dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne buranın korunması ve restorasyonlarıyla alakalı Cumhurbaşkanlığı koruması altına alındığına dair bir yazı göndermişti. Dolayısıyla ben Diyarbakır surlarına birçok STK tarafından, belediye, valilik tarafından çok büyük emeklerin harcandığını özellikle söyleyebilirim ancak bu işin özellikle bence startını veren ya da en önemli şekilde sahiplenen geçmiş dönem Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'dür. Kendisinin bu anlamda hatırlanması ve hakkının kendisine teslim edilmesi gerekiyor. Kendisine de katkılarından dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber