Mehmet Ali Şahin: Memurun babasıyım

Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

IMF'Yİ DEĞİL, VİCDANIMI DİNLEDİM İDDİASI

Memurun son 3 yılda alım gücünün yükseldiğini belirten Bakan Şahin, görüşmeler sırasında IMF ile hiçbir temas kurmadığını, sadece bütçe imkânlarına odaklandığını söyledi

Memur sendikalarıyla hükümet adına toplu görüşmeleri yürüten Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, anlaşmazlığı sendikaların hesapsız taleplerine bağladı. Memurla masaya oturmadan önce bürokratlara hem devlet maliyesi hem memurun enflasyon karşısındaki durumu hakkında geniş bir çalışma yaptırdığını belirten Bakan Şahin, görüşmeleri bu veriler üzerinden bir aile reisi titizliği ve şefkatiyle yürüttüğünü söyledi. Görüşmeler boyunca IMF ile bir kez bile temas kurmadığını bildiren Şahin, BUGÜN aracılığı ile şu mesajları verdi:

KAYNAK YOK: Sendikalar en düşük memur maaşının bin YTL'nin üzerine çıkarılması konusunda aşırı ısrarda bulundular. Oysa tam 1 milyon 260 bin memurun maaşı bin YTL'nin altında. Memurlarımızı bin YTL'nin üzerine çıkarabilmemiz için 15-16 milyar YTL'nin üzerinde kaynağa ihtiyaç var. Böyle bir kaynak bütçede yok. Bütçe içerisinden memur maaşlarına kaydıralım desek, yatırımlarımızın tamamını askıya almamız gerekiyor. Yani devlet hiç yatırım yapmayıp kaynağın tümünü memura aktarırsa ancak o zaman bin YTL'li maaşı görebiliyoruz. Bu devlet sağlık, eğitim, ulaşım, altyapı yatırımı yapmasın mı?

TALİMAT ALMADIK: Görüşme boyunca IMF ile tek bir temasım bile olmadı. Bütçemiz belli. Hesabımızı gelir ve giderimize bakarak yapıyoruz. Evde aile reisi nasıl bütçesini yaparsa biz de aynı titizlikle ve şefkatle hesabımızı yapıyoruz. Yapmak da zorundayız. Bunun dışında hiçbir yerden talimat almamız gerekmiyor.

BEKARINKİ DÜŞÜK: Memurların sadece yüzde 10'u en düşük düzeydeki 647 YTL'lik maaşı alıyor. Bunlar da bekar oldukları için, aile yardımı alamadıkları için böyle. Memurun yüzde 90'ı evli. Ortalama maaş 747 YTL. Enflasyon farkı ve yapacağımız yeni zamla en düşük devlet memurunun maaşı 780 YTL'ye çıkıyor... Memurumuzun tabi ki daha yüksek maaş almasını daha iyi şartlarda yaşamasını isteriz. Ancak, ülkenin imkanları belli.

ALIM GÜCÜ YÜKSELDİ: Son 3-3.5 yılda memura enflasyonun hep üzerinde zam verdik. Bu dönemde memurlarımızın alım gücü hiç düşmemiştir. Hatta memur bugün, 2003 yılından daha iyi alım gücüne sahip. Görüşmelere başlamadan önce, 2003 yılından bu yana memur maaşlarına yapılan zam ile peynir, ekmek, okul önlüğü ve elbise gibi tüm temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat artışlarının hesabını yaptırdım. Hesap açıkça gösteriyor ki memurumuzun alım gücü yükselmiş. Eşi çalışan memurlar arasında ev sahibi olanların sayısı hızla artmış.

Sendikalara yasal eylem uyarısı

Bakan Mehmet Ali Şahin, sabah saatlerine kadar süren toplu görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada da sendikalara 2 alternatifli zam önerisi getirdiklerini, bu önerilerin en düşük memur maaşında yüzde 13,6'lık artış sağladığını söyledi. İkinci altı ayda enflasyonun yüzde 2.5'i geçmesi halinde yine enflasyon farkı ödeyeceklerini belirten Şahin, ilk defa ortalama memur maaşının, aile yardımı alan memur için 1100 YTL olduğunu, en düşük maaşın 780 YTL'ye ulaştığını böylece 2007'de en düşük memur maaşına 100 YTL artış yapmış olacaklarını söyledi. Şahin, sokak tehdidinde bulunan sendikacıları ise sert dille uyardı: ?Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun kendilerine tanıdığı her türlü hakkı kullanabilirler. Ancak kendileri devlet memurudur. O bakımdan yapacakları her türlü eylemi yasal sınırlar içinde yapmalarını öneririm.?

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber