Olmayan davadan ceza aldı

İşadamı Sanal, 2010 yılında hakkında açılan davada beraat etmesine rağmen, 'bir şekilde' UYAP sistemine sanık olduğu yazıldı. Olmayan bir davadan 10 ay hapis cezası alan Sanal hakkında yakalama kararı bile çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Temmuz 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Olmayan davadan ceza aldı

TOLGA ŞARDAN ANKARA

Mersinli işadamı Ahmet Barış Sanal'ın, yargılandığı davadan beraat etmesine rağmen hiçbir kaydının ve ilgisinin olmadığı başka bir davadan yargılanıp 10 ay hapis cezası aldığı ortaya çıktı. Sanal'ın bu ceza sonrasında hakkında yakalama kararı da çıkarıldı. Skandal, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan resmi yazıyla günışığına çıktı.

Milliyet'in aldığı bilgiye göre Sanal, hakkında 2010'da açılan ve 2013'te yargılaması biten davada beraat etti. 2010'da hakkında usulsüz telefon dinlemeleri sonucunda oluşturulan delillerle "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" ve "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" iddialarıyla başlatılan yargılamada, örgüt oluşturmak iddiasından "beraat", diğer iddiadan "hükmün verilmesine yer olmadığı" kararını aldı. Bu kararların 30 Mayıs 2013'te kesinleşmesiyle birlikte Sanal'ın sanık statüsü hukuken sona erdi.

UYAP'a suçlama girdi

Ancak aynı dosyadaki diğer bazı sanıklar yönünden kararın temyiz edilmesi sırasında verilen kararlarda Sanal, "sanık" olarak gösterilmeye devam edildi. Yargıtay'ın kararının ardından başlatılan yeniden yargılama aşaması sırasında Sanal hakkında "bir şekilde" UYAP kayıtlarına herhangi bir yargılama olmamasına rağmen "gizliliği ihlal" suçunun girildiği anlaşıldı. UYAP'a yapılan bu işlemle, Sanal hakkında Adana Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 10 ay hapis cezası almış gibi özel kayıt oluşturulduğu tespit edildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, "adli soruşturma" başlatarak Sanal hakkındaki hayali yargılama sonrasındaki hayali hapis cezasının UYAP'a nasıl ve kimler tarafından girildiğini araştırmaya başladı.

'SMS'le öğrendim'

Hayali hapis cezası sonrasında Sanal için yakalama kararı da çıkartılması aşamasında Adana Başsavcılığı devreye girdi. Adana Cumhuriyet Başsavcı vekili Musa Ünel imzasıyla Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na resmi yazı yazılarak bilgi verildi. Yazıda, "yapılacak yeni yargılamada Sanal'ın sanık olarak gösterilmesinin ağır ve telafisi imkansız zararlar doğurabileceği anlaşılmıştır" denildi. Aynı yazıda, "daha büyük mağduriyetlere sebebiyet verilmemesi için hak, adalet ve nesafet kuralları göz önüne alınarak dosyada sanık olarak gözüken Sanal'ın taraf sıfatının silinmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi kamu adına talep olunur" görüşüne yer verildi. Bu görüş doğrultusunda Sanal hakkında çıkartılabilecek yakalama kararının önüne geçildi.

Adana Başsvcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında şikayetçi olan ve ifade veren Sanal, kendisi hakkındaki gelişmeleri UYAP'tan sistemi üzerinden gelen SMS ile öğrendiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber