Peki biz Maliye'yi nasıl denetleyeceğiz

Haber Giriş : 01 Eylül 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKIRKÖY'de oturan Başar Akyürek anlatıyor:

"Araç vergimi temmuz ayında tatildeyken Ayvalık'ta ödedim. İstanbul'a döndüğümde araç muayenesi için ilgili istasyona gittiğimde vergimi yatırıp yatırmadığımı sordular. Ayvalık'tan aldığım belge ile öteki vergi makbuzlarını gösterdim, ancak kabul etmediler. Bunun üzerine Bakırköy Vergi Dairesi'ne gittim, yatırılmamış gözüküyordu. Tabii insan bu kadar vakit harcadığı için kızıyor. Öğrendiğimize göre, Ayvalık Vergi Dairesi, bana verdiği 'geçici' makbuzu Bakırköy Vergi Dairesi'ne faksla geçecekmiş, onlar da 'saymanlık' makbuz numarasıyla bilgisayara geçireceklermiş. Tabii iş yoğunluğundan henüz ya faks gelmemiş, ya da bilgisayara yükleme gerçekleşmemiş. Dolayısıyla araç muayene istasyonunun istediği 'saymanlık makbuzunu' alamadım. (Gerçi daha sonra Ayvalık'a soruldu, onlar faks geçti, falan...) Ben ödeme mükellefiyetini yerine getirdim; peki Maliye idaresi neden görevini yapmıyor?"

Aynı şey bankadan para yatıranlar için de geçerli. Yatırılan vergiler Maliye'nin vergi dairesinde gözükmüyor. Bunun sonucunda da birçok işlem yapılamıyor.

Şikâyetçilerin söylediği gibi bu durumlarda 'bürokratik reddiye' mi gerekiyor? Böyle bir şey düşünülemez ama insanın üzüldüğü taraf, hani bilgisayar sistemine geçilmişti, her şey anında gözükecekti?

Gelir İdaresi Genel Müdürü Osman Arıoğlu dün CNN'de 'vergi kaçırma' üzerine konuşurken, 'Denetimler artacak" diyordu. Peki biz Maliye'yi nasıl denetleyeceğiz?

yalçın bayer/hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber