54 hakim-savcı için kritik süreç başladı
Kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü soruşturması kapsamında binlerce kişinin usulsüz dinlenmesi kararında imzası bulunan 54 hakim ve savcıya ilişkin "görevden uzaklaştırma" talebini gündemine alan HSYK'nın, talebi bayram öncesi karara bağlaması bekleniyor
Fevzi ÇAKIR
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturması kapsamında aralarında siyasetçi, bürokrat ve gazetecilerin de bulunduğu binlerce kişinin usulsüz dinlenmesine ilişkin; 32'si hakim, 22'si savcı olmak üzere toplam 54 yargı mensubu hakkında soruşturma başlatmıştı.
HSYK 3. Dairesi, 54 yargı mensubunun, "paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan polislerle fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ettiğini" ileri sürmüştü. 54 hakim ve savcı hakkındaki soruşturmayı yürüten HSYK Başmüfettişi, 110 klasörden oluşan "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" dosyası üzerindeki incelemesini tamamladıktan sonra HSYK 2. Dairesi'ne sunduğu raporda, söz konusu hakim ve savcıların açığa alınmasını talep etti. Talepte şu ifadelere yer verildi: "Şüphelilerin eylemlerinin, niteliği itibarıyla meslekten çıkarmayı gerektirir ağırlıkta bulunduğu, ilgililerin göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği değerlendirilerek haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77. maddesi uyarınca geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılması talep edilmektedir." HSYK 2. Dairesi'nin, 54 hakim ve savcı hakkındaki "açığa alma" talebini bu hafta gündemine alması ve karara bağlaması bekleniyor. Perşembe günü resmi tatil olduğu için talebin yarın görüşülebileceği belirtiliyor.
HSYK 2. Dairesi, başmüfettişin talebini yerinde bulursa 54 hakim ve savcının görevden uzaklaştırılmalarına karar verebilecek. Bu durumda görevlerinden el çektirilecek olan 54 hakim ve savcı soruşturma süresince maaşlarının üçte ikisini alabilecek.
İHRAÇ YOLU DA AÇIK
Öte yandan HSYK Başmüfettişi, soruşturma kapsamında 2. Daire'ye bir de geniş rapor sunacak. Daire, bu rapor doğrultusunda hakim ve savcılarla ilgili soruşturmayı tamamlayarak esas kararını açıklayacak. 2. Daire'nin soruşturma sonunda hakim ve savcılar hakkında, eylemlerinin ağırlık derecesine göre yer değiştirmeden meslekten ihraca varıncaya kadar disiplin cezaları vermesi gündeme gelebilecek. Daire ayrıca bu isimler hakkında adli soruşturma yapılması için kovuşturma izni de verebilecek.
3'Ü İHRAÇ EDİLDİ, 2'Sİ TUTUKLU
54 hakim ve savcıdan bazıları için HSYK tarafından daha önce çeşitli yaptırım kararları verilmişti. Bu isimlerden 17 Aralık soruşturmasını başlatan Savcı Celal Kara ile 25 Aralık soruşturmasını yapan Savcı Muammer Akkaş ve 25 Aralık şüphelilerinin mal varlıklarına tedbir kararı koyan Hakim Süleyman Karaçöl, HSYK tarafından meslekten ihraç edilmişti. İstanbul merkezli paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan 63 şüpheliye usulsüz olarak tahliye yolu açtıkları gerekçesiyle hakimler Metin Özçelik ve Mustafa Başer de HSYK tarafından açığa alınmıştı. Her iki isim daha sonra tutuklanarak cezaevine konulmuştu. 54 isim içinde ayrıca 17 Aralık sürecinin ardından çeşitli gerekçelerle görev yerleri değiştirilen ve haklarında soruşturma başlatılan yargı mensupları da bulunuyor.