Alkollü sürücü cezasız kaldı, devlet mahkum oldu

İZMİR'in Karabağlar İlçesi'nde, daha önce alkollü araç kullanmaktan sürücü belgesine el konulduğu halde, 2005 yılında 2.09 promil alkollü olarak direksiyon başına geçip ışık ihlali yapan Süleyman Gediz'in çarptığı takside ölen Çetin Aka'nın eşinin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı kişisel başvurusu kabul edildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Temmuz 2015 11:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Alkollü sürücü cezasız kaldı, devlet mahkum oldu

Anayasa Mahkemesi, 'Etkili soruşturma yürütme yükümlülüğünün ihlal edildiği' gerekçesiyle, devletin Filiz Aka'ya 20 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.

Karabağlar'da 12 Aralık 2005 günü saat 00.45'te meydana gelen trafik kazasında, o dönem 29 yaşında olan Süleyman Gediz, yönetimindeki 35 VV 111 plakalı otomobille ışık ihlali yapıp Gürcan Kayabaşı yönetimindeki 35 T 6608 plakalı taksiye çarptı. Takside yolcu olarak bulunan ve havalimanına giden Çetin Aka olay yerinde yaşamını yitirdi. Hafif yaralanan ve polis tarafından gözaltına alınan Süleyman Gediz'in yapılan testinde 2.09 promil alkollü olduğu, ayrıca daha önce alkollü araç kullanmaktan sürücü belgesine el konulduğu ortaya çıktı. İşlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Gediz tutuklandı. Yaklaşık 2 ay sonra tahliye edilerek tutuksuz yargılanan Süleyman Gediz 4 yıl hapis ve 600 TL adli para cezasına çarptırıldı.

YARGITAYDA BEKLEYEN DAVA, ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞTÜ

Tarafların itirazı üzerine dosya Yargıtay'a gitti. Ancak dosyanın uzun süre beklemesi nedeniyle kamu davası zaman aşımından düştü. Kararın kesinleşmemesi nedeniyle de Gediz, verilen cezayı çekmedi.

YENİDEN YARGILAMA İSTEYECEKLER

O dönem kamu davalarında zaman aşımının 7.5 y olması ve davanın Yargıtay'da bu süreden fazla beklemesi nedeniyle davanın düştüğünü öğrenen Filiz Aka, 'yargılama hakkının ihlal edildiği' gerekçesiyle 6 Kasım 2013 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunup tazminat istedi. Filiz Aka'nın avukatı Utku Çimen, Anayasa Mahkemesi'nin başvurularını kabul edip kısa süre önce karar verdiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber