Erzurum'daki 'yasa dışı dinleme' davası'nda tahliye

Davanın tek tutuklu sanığı eski Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak hakkında tahliye kararı verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2015 20:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erzurum'daki 'yasa dışı dinleme' davası'nda tahliye

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin dava kapsamında tutuklu yargılanan Erzurum Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak, tahliye edildi.

Uçak ile "böcek" davası sanıklarından ve Romanya'da yakalanan eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı Teknik Şube Müdür Yardımcısı Sedat Zavar'ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılanmasına Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Tutuklu sanık Uçak, yaptığı savunmada, yaptıkları dinlemelerde her hangi bir usulsüzlük olmadığını ve her şeyin kanun ve mevzuata uygun şekilde yürütüldüğünü söyledi.

Türkiye'de 220'si sol olmak üzere 600'ün üzerinde örgüt olduğunu belirten Uçak, "Çok geniş bir ağa sahip, önemli bir görev yapıyorduk. Bütün ayrıntılar tek tek inceleniyordu. Öyle her canı isteyen kalkıp dinleme yapamaz. Kimse kafasına göre hareket edemez. Hep o mevzuata göre hareket etmek zorundasınız. Bizler görevin ifası, kanunun icrasından başka bir şey yapmadık" diye konuştu.

Davanın sanıklarından ve ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Sedat Zavar da video konferans yöntemiyle ifade verdi.

Zavar, savunmasında, Erzurum'da şube müdür yardımcısı olarak 15 ay görev yaptığını, bu süre içinde herhangi bir örgütle bağlantı kurmasının imkansız olduğunu dile getirdi.

Yaptıkları tüm işlemlerin hukuk çerçevesinde olduğunu aktaran Zavar, "Erzurum, illegal örgütlenmeler için son derece müsait bir yer. Türkiye'de dinlemelerin de hukuki ve idari bakımdan en iyi yapıldığı yer de Erzurum'dur. İsnat edilen hiçbir suçlamayı kabul etmiyorum. Hiçbir insan kasten dinlenmez" ifadesini kullandı.

Diğer sanık ve avukat savunmalarını dinleyen mahkeme heyeti, sanık Uçak'ın "Yurtdışı yasağı, delil durumu ve dosyanın geldiği safha" dolayısıyla tahliyesine karar verdi.

Olay

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, "yasa dışı dinleme" iddialarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2014'te Ankara, İstanbul, Kahramanmaraş, Bolu ve Düzce'de gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan Hurşit Uçak ile emniyet amirleri Serkan Doğan, Soysal Aktürk, Yücel Bilgiç ve başkomiser Aslan Kartal, çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Daha sonra, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 162 sayfalık iddianamede, Uçak ile emniyet amirleri Doğan, Aktürk, Bilgiç ve başkomiser Kartal ile bir süre önce Romanya'da yakalanan Sedat Zavar ve diğer 14 sanığın, "haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma" suçlarından 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları istenmişti.

İddianameyi kabul eden Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinin yakalama kararına istinaden Uçak, milletvekili aday adaylığı başvuru yaptığı Denizli'de yakalandıktan sonra cezaevine gönderilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber