Dershane raporu epeydir sümen altı edilmiş

Anayasa Mahkemesi'nin 'kaos' kararında şok ayrıntı! Eski Başkan Haşim Kılıç da halefi Zühtü Arslan da aylar öncesinden, "Rapor üyelere dağıtıldı, yakında görüşeceğiz" demiş, ancak aylarca davayı gündeme almamış!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Temmuz 2015 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dershane raporu epeydir sümen altı edilmiş

Dershanelerin özel okula dönüştürülmesini öngören ve milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren düzenlemeyi, davanın açıldığı tarihten 15 ay sonra karara bağlayan Anayasa Mahkemesi, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açan bu gecikme nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmaya devam ediyor. AYM'de açılan iptal davalarında süreç, genellikle raportörlerin çalışmalarının gecikmesi nedeniyle uzuyor. Davanın raportörünün çalışmasını, aylar önce tamamlayıp hazırladığı raporu dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a teslim ettiği, Kılıç'ın da incelemeleri için üyelere dağıttığı ortaya çıktı.

5 AY ÖNCE 'HAZIR' DEDİ

10 Şubat tarihinde yaş haddinden emekliye ayrılan ve mahkemenin gündemini belirlemede tek yetkili isim olan Kılıç'ın, bundan 5 ay önce yaptığı açıklama adeta itiraf gibi. AYM'nin yeni üyelerinden Kadir Özkaya'nın "yemin töreni" için 2 Şubat 2015 tarihinde mahkeme binasında düzenlenen toplantıda gazetecilerin, "dershane yasası ne zaman görüşülecek" sorusunu yanıtlayan Kılıç, "O konuda raportörümüz raporunu hazırladı, üyelerimize dağıtıldı, rapor epeydir üyelerimizde. Uygun bir süre içerisinde onun da gündeme alınması şüphesiz yapılacaktır" yanıtı vermişti.

Görev süresi yetmedi!

Raporun üyelere dağıtıldığını söyleyen Kılıç, davayı "epeydir" neden gündeme almadığı konusunda bir açıklama yapmamıştı. Kılıç yaş haddinden emekli olduğu 10 Şubat tarihine kadar geçen 8 günlük sürede de, davayı gündeme almayı uygun görmedi.

Dört ay da o bekletti

Anayasa Mahkemesi'nin yeni Başkanı Zühtü Arslan, 23 Nisan resepsiyonu sonrası dershane davasıyla ilgili sorular üzerine, "Rapor hazır, önümüzdeki dönemde gündeme alıp sonuçlandıracağız" yanıtını vermişti. O günden sonra temmuz ayına kadar dosyayı gündeme almayan Arslan, yapılan oylamada da iptal yönünde oy kullandı.

Endişe edilecek durum yok

Milli Eğitim Bakanlığı, AYM'nin verdiği karar sonrası sektör temsilcileriyle bir toplantı düzenledi. Yaklaşık 2 saat süren toplantı 'temel lise'ye dönüşen kurumların varlığına devam edeceği söylendi. Toplantıya katılan ÖZDER Başkanı Ahme Akça şunları söyledi: "Mutabık kaldığımız nokta temel liselerin devam oldu. Dönüşüme müracaat eden ve dönüşümünü tamamlayan kurumlar için bir kayıp yok. Okul olarak devam edebilecekler. Şu süreçte de dönüşmek isteyenleri ruhsatları verilmeye devam edilecek. Temel liselere kayıt yaptıracakların tedirgin olacakları bir durum yok. Zaten okul olan kurumların da eylüle kadar hem okul hem dershane ruhsatı var."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber