Sinsice gelen tehlike: Böbrek kanseri

Sinsice gelişen böbrek kanserine karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, Türkiye'de her yıl yaklaşık 2 bin kişiye böbrek kanseri tanısı konulduğunu söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Temmuz 2015 20:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Sinsice gelen tehlike: Böbrek kanseri

Sessiz tehlike olarak nitelediği böbrek kanserinin sıklıkla 40-70 yaşlarında ortaya çıktığını dile getiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkan Reşorlu, hastalığın erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha sık görüldüğünü, erken tanı için ürolojik kontrollerin aksatılmaması gerektiğini söyledi.

Sinsice ilerliyor

Böbrek kanserinin son yıllarda görülme oranının arttığını ve sıklıkla belirti vermeden sinsice ilerlemesi nedeniyle teşhis edilmesi zor bir hastalık olduğunu anlatan Doç. Dr. Reşorlu, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Hastalık çoğu zaman belirti vermeden sinsi bir şekilde ilerlemekte ancak son evrelere ulaşıp çeşitli organlara sıçradığında kemik ağrısı, öksürük, sarılık, kilo kaybı gibi şikayetlere neden olmaktadır. Sessiz tehlike diyebileceğimiz bu hastalık sıklıkla 40-70 yaşlarında ortaya çıkmakta, erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha sık izlenmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 2 bin kişiye böbrek kanseri tanısı konulmaktadır. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de böbrek kanseri görülme sıklığı artmaktadır."

Böbrek kanserini belirtileri

"Böbrek kanserinin klasik belirtileri, idrardan kan gelmesi, ağrı ve ele gelen kitle olarak bilinse de bunlar hastaların çok küçük bir kısmında izlenmektedir. Erken evrede tanı konulan hastaların büyük kısmı başka bir nedenle yapılan görüntülemeler sırasında rastlantısal olarak saptanmaktadır. Erken tanıyla yüzde 85'in üzerinde sağ kalım sağlanması nedeniyle özellikle aile öyküsü olan ve risk faktörü taşıyanların rutin ürolojik kontrollerini aksatmaması oldukça önemlidir."

Nasıl tedavi ediliyor?

"Günümüzde bu ameliyatlar uygun vakalarda laparoskopik olarak da gerçekleştirilebilmektedir. Hastalık diğer organlara sıçramış ise ameliyatın yanı sıra son yıllarda kullanıma giren ve oldukça iyi yanıtlar alınan hedefe yönelik tedaviler ve bağışıklık sistemini uyaran ilaçlarla etkili sonuçlar alınmaktadır. Böbrek kanseri hastaları için tavsiyem, hastalıkları hangi aşamada olursa olsun her zaman iyimser olmaları ve umutlu kalmalarıdır çünkü erken evrede saptanmış böbrek içine sınırlı kitlelerde cerrahi tedaviyle zaten büyük oranda kür sağlanmaktadır. İleri evre hastalıkta ise cerrahiye ek olarak uygulanan hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapi sayesinde son yıllarda bu hastalığın tedavisinde önemli gelişmeler sağlanmış ve etkili yanıtlar elde edilmeye başlanmıştır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber