ÖSYM: Öğrenci, internetten aldığı belgeyle kayıt yaptırabilecek

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

zaman

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), ÖSS sonuçlarını öğrencilere zamanında ulaştıramayınca 4 Eylül'de başlayacak kayıtlar için ara çözüm bulundu.

Öğrenciler internetten alacakları sonuç belgesi ile kazandıkları üniversiteye kayıt yaptırabilecek. 100'e yakın çalışanıyla sonuçları zarflamaya çalışan ÖSYM, belgelerin büyük bir kısmını henüz posta merkezlerine bile ulaştıramadı. ÖSYM yetkilileri ise gecikmeden kendilerinin değil PTT'nin sorumlu olacağını, dağıtıma zamanında başladıklarını iddia ediyor. Yetkililer ayrıca adayların dokümanlarda belirttikleri adresleri yeniden gözden geçirmelerini ve postanelere giderek evraklarını takip etmelerini istedi.

Sınav sonuçlarının açıklanmasının üzerinden dokuz gün geçmesine rağmen İzmir'de de binlerce öğrenci belgelerine ulaşamadı.

İzmir Posta İşleme Merkezi Müdürü Rahmi Candan, belgeleri ellerine ulaşmayan adayların her gün posta merkezine geldiğini söyledi. ÖSYM'nin merkezi Ankara'da da aynı sorun yaşanıyor. Başkentte de ÖSS sonuçlarının yüzde 50'sinin henüz posta işleme merkezlerine ulaşmadığı öğrenildi. Aralarında İstanbul'un da bulunduğu birçok ilde de henüz belgelerin gönderilmesi tamamlanamadı. Bu durumdan dolayı üniversiteler, öğrencileri zor durumda bırakmamak için internet çıktılarıyla kayıt yapacak.

İzmir'de sınava giren ve Gazi Üniversitesi'ni kazanan Naciye Nur Yalçın da eline belge ulaşmayan binlerce öğrenciden biri. Üniversitelerin belgesiz de kayıt yapılacağını açıklamasını sonradan öğrenen Yalçın, büyük stres yaşadığını anlattı. Yalçın, ?Üniversitem 4 Eylül'de kayıtlara başlıyor. İstenilen belgelerin içinde ise ÖSS Sonuç Belgesi'nin bulunma zorunluluğu vardı. Yeni kararı da kimse bilmiyor.'' dedi. İzmir'de sonuç belgelerinin geldiği ilk merkez olan İzmir Salhane Posta İşleme Merkezi ise sonuçların ellerine ulaşmasını bekliyor. Geçen yıl bu sorunun yaşanmadığını aktaran merkezin müdürü Rahmi Candan, ?Adaylar sürekli buraya geliyor. Belgeleri soruyor. Bizim şu anda yapacağımız bir şey yok. ÖSYM belgeleri bize gönderirse, adaylara ulaştıracağız.'' diye konuştu. İstanbul Avrupa Yakası Posta İşleme Merkezi Müdürlüğü belgelerin tamamının gelmediğini kaydetti. Gelenleri de adaylara ulaştırdıklarını anlatan yetkililer, ?Şu anda adreslerini eksik yazan veya adres değişikliklerini bildirmeyen 120'ye yakın öğrencinin belgesi elimizde bekliyor. Bu kişiler merkezimize başvururlarsa belgelerini alabilirler.? açıklamasını yaptı.

Üniversiteler de adayların mağdur olmaması için kayıtlarda sonuç belgesi zorunluluğunu aramayacak. Adaylar internet çıktılarıyla kayıt yaptırabilecek. Kayıt yaptıran öğrencilerden daha sonra belgenin aslı istenecek. Kayıtlardan sonra da belgeler adaylara ulaşmazsa adayların kendisinin veya bir yakınının Ankara'daki ÖSYM'ye gitmesi gerekiyor. Gazi Üniversitesi Öğrenci İşleri görevlileri, ?Kayıtlar sırasında görevli memur arkadaşlarımız belgesi olmayan adayların kayıtlarını yapacak.? derken, Ege Üniversitesi yetkilileri, ?İnternetten çıktı alıp gelenlere ön kayıt yaptıracağız. Belgeler ellerine ulaşınca esas kaydı yapacağız.? diyorlar. Kayıtlardan sonra da belgeler ulaşmazsa adayların bizzat kendisi veya bir yakınının Ankara'ya gitmesi gerekiyor. ÖSYM ise 100'e yakın çalışanıyla belgeleri zarflıyor. Sonra posta merkezlerine gönderiyor. Kurum, gönderme işlemine 24 Ağustos'ta başladı. Türkiye'deki üniversiteler bu sene öğrenci kayıtlarını 4-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirecek. Çağlar Avcı, İzmir

Kayıtlar 4-11 Eylül tarihleri arasında

ÖSYM daha önce yaptığı duyuruda, ?Yükseköğretim programlarına kayıtlar 4-11 Eylül 2006 tarihleri arasında yapılacak. Adaylar, ellerinde Sınav Sonuç Belgeleri olmasa bile kayıt için gerekli diğer evrakla birlikte yerleştirildikleri üniversitelere başvurmalı ve kayıtlarını yaptırmalıdırlar.'' demişti.

Forma yazılan komik adres

Adayların ellerine belge ulaşmada problem yaşanırken, merkezlere gelen bazı belgeler de eksik ve farklı adres yazılması yüzünden adaylara ulaştırılamıyor. Bunlardan en dikkat çekeni de İstanbul'da bir adayın ÖSYM'ye verdiği adres. Adayın adresi şöyle: ?E.S Çatlak Başların Gelini, Sarıgöl Eski Postane arkası, Laz Mehmet bakkalın karşısında oturur, herkes onu tanır. Gaziosmanpaşa-İSTANBUL?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber