Ekolojik köy hızlı trene takıldı
ODTÜ'lü öğretim üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen ile eşi Prof. Dr. Ali Gökmen'in girişimiyle 15 yıl önce Kırıkkale Hisarköy'de hayata geçen 'Güneşköy Kooperatifi', Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nın güzergahına takıldı. Kooperatif, topraklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Prof. Dr. İnci Gökmen: "Bakalım günler ne gösterecek"
Öznur KARSLI
ODTÜ'lü öğretim üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen ile eşi Prof. Dr. Ali Gökmen'in girişimiyle 15 yıl önce Kırıkkale Hisarköy'de hayata geçen "Güneşköy Kooperatifi", Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nın güzergahına takıldı. Yapılan kamulaştırma sonucu kooperatif topraklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya. 15 yıl önce başlayan ve 75 dönümlük alanda hayata geçen proje çerçevesinde güneş enerjisi kullanılarak kurulan serada sebze üretimi yapılıyor. Serada yılın 8 ayında sebze üretmek mümkün. Üretilen sebze ve meyveler, 15 yıldır doğaya tarım ilacı bırakmadan, çok daha az petrol kullanılarak köylülere ve tüketiciye ulaştı. Kırsal kesimde doğa ile uyumlu sürdürülebilir yaşamı ve üretimi hayata geçiren kooperatifin arazinin bir bölümünden Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı geçecek. Güneşköy Kooperatifi, topraklarını terk etme riskiyle karşı karşıya kaldı.
'TREN KARŞI ÇIKMADIĞIMIZ ULAŞIM YOLU'
"Güneşköy yaklaşık 14 sene önce ortaya çıktı. Tam 2 yıl arazide taş toplamak ve toprağın iyileşmesi icin çalışmalar yaptık" diyen Prof. Dr. İnci Gökmen, şunları söyledi: "Buğday Ekolojik Yaşam Derneği'nin deneyiminden yola çıkarak sertifikalı organik tarım yaptık ve bunu topluluk destekli tarım ile birleştirdik. Hisarköy'den komşularımızın sürece katılmalarını, sertifikalı organik tarım ile Ankara'daki organik pazarlara ulaşabilmelerini sağladık. Ancak şu anda gelinen nokta: Sivas-Ankara Hızlı Tren Hattı Güneşköy arazisinin üzerinden geçiyor. Peki şimdi ne olacak? Tren karşı çıkmadığımız ulaşım yolu. Bakalım günler ne gösterecek; şu an bilmiyoruz."
'10 DÖNÜMLÜK BÖLÜMÜ KAPSIYOR'
Kooperatif kurucularından Atilla Koç ise hızlı trenin 10 dönümlük bölümden geçeceğini belirterek, "Yılda 40 ton sebze üretimi yapıyorduk. 100 üzerindeki meyve ağacımızı yolun uzağına taşıdık. Kamulaştırma bedelini alıp araziyi devrettik. Başka arazi talebine henüz cevap alamadık. İnşaat başlayınca başka bir yere taşınmamız söz konusu. Kamulaştırma olduğu için organik üretim sertifikamız iptal edildi. Bu nedenle bu yıl üretim yapamıyoruz" dedi.