Soma'dan kurtuldu TKİ'yi tazminata mahkum ettirdi

Manisa Soma'da 301 kişinin yaşamını yitirdiği faciadan sağ kurtulan 486 madenciden biri de Balıkesir Savaştepeli 30 yaşındaki Sadettin Güngör'dü.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Temmuz 2015 10:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Soma'dan kurtuldu TKİ'yi tazminata mahkum ettirdi

Soma'da yaşayan evli, iki çocuk babası Güngör, uzun süre yaşadıklarının acısını ve şokunu üzerinden atamadı. Acısını yüreğine gömen Güngör, 27 Haziran 2014'te avukatı Emre Eren aracılığıyla Türkiye Kömür İşletmeleri'ne (TKİ) Ankara 6'ncı İş Mahkemesi'nde, 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Mahkeme 15 Temmuz'da kararını verdi, TKİ'yi 10 bin lira tazminata mahkum etti.

Bugüne kadar açılan davaların facianın yaşandığı madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'ye açıldığına dikkati çeken Avukat Eren, "Bu şirkete devlet tarafından el konuldu. Üzerlerine kayıtlı tek mal yok. Bu nedenle bir tazminat davası açılsa ve kazanılsa bile tazminat alınamayacak. Davamızı açarken maden ocağını Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye devrederek bu facianın göz göre göre gelmesinde etkili olan TKİ'ye davamızı açtık ve kazandık. Mahkeme, bu kararıyla asıl sorumlunun Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü olduğunu onaylamıştır" diye konuştu.

Korkunç iddia: TKİ tehlikeyi biliyordu

Resmi belgelere ulaştığında şoke olduğunu belirten Avukat Eren şöyle konuştu: Bu madenin ihalesi ilk önce Ciner Grubu'na bağlı Park Teknik adlı şirket tarafından alınmış. Bu şirketin TKİ'ye 2007 yılında gönderdiği yazıda, 'Bu madende sürekli yangın ve sel oluyor. Büyük bir facia yaşanabileceği için bu madenlerde iyileştirme yapmadan çalışmak mümkün olmayacak. Bu sebeple de kazandığımız ihaleyi tek taraflı fesh ediyoruz' deniliyor. Bunun ardından TKİ Yönetim Kurulu toplanarak, 'Madende böyle bir sıkıntı var. Her gün yangın ve sel baskınları oluyor. Bizim burada güvenlik önlemi almamız çok maliyetli olur. Soma İşletmeleri A.Ş. bu ihaleye istekli. İşi bu şirkete verelim. İhaleye çıkmak büyük külfet getirecektir. Bu nedenle ilk ihaleyi fesheden Park Teknik adlı firmanın üzerinden bu ihaleyi Soma Kömür İşletmeleri'ne devredelim' kararı alınıyor. Böylelikle ihale usulsüz şekilde Soma A.Ş'ye devrediliyor. Yani bu facia TKİ tarafından biliniyordu, 301 madenci göz göre göre ölüme gönderildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber