Rektör: Yüksek lisansa devam etmeyenin ilişiği kesilsin

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Temmuz 2015 15:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Rektör: Yüksek lisansa devam etmeyenin ilişiği kesilsin

Ulusal Tez Merkezi'nin Haziran 2015 istatistiklerine göre 19 bin 297 yüksek lisans tezi yazılan Gazi Üniversitesi, önemli bir sorunla karşı karşıya. Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber'in verdiği bilgiye göre, beş enstitüsü bulunan üniversitede toplam 21 bin 450 yüksek lisans ve doktora öğrencisi var.

Ancak her enstitüde birçok programda yüzde 7-53 oranında öğrenci pasif durumda. Yani programa kayıtlı ancak ücret yatırmıyor, tezini tamamlamıyor.

Üniversiteden atılma da olmadığı için bu öğrenciler, Rektör Büyükberber'in deyimiyle "sayıları giderek artan kalitesiz bir kitle"ye dönüşüyor.

Prof. Dr. Büyükberber'e göre çözüm, başarısız olan ya da devam etmeyen öğrencilerin belli bir süre sonunda üniversiteyle ilişiğinin kesilmesi.

Bu durum ayrıca Gazi Üniversitesi fen bilimleri Enstitüsü'nce 35 anabilim dalı başkanlığı ile görüşülerek hazırlanan 'Lisansüstü Eğitim - Öğretim Faaliyetleri Durum Tespit Raporu ve Öneriler' raporu ile belgelendi. Rapora göre sadece Fen Bilimleri Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora programına kayıtlı öğrenci sayısı 6 bin 283. Bunların 5 bin 88'i yüksek lisans, 1195'i doktora öğrencisi. Fakat öğrencilerin 3 bin 405'i yani yüzde 54.18'lik bölümü pasif veya yarı pasif durumda. Rapor ve çözüm önerileri YÖK'e sunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber