MEB alternatif çözüm yolu arıyor

MEB, AYM'nin dershaneleri kapatan yasal düzenlemeyi iptal kararının ardından alternatif çözümler üzerinde çalışıyor. Dönüşen kurumlar yeniden dershane olamayacak. Temel liselere de yeni teşvikler verilecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 22 Temmuz 2015 07:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB alternatif çözüm yolu arıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dershaneleri kapatan yasal düzenlemeyi iptal eden Anayasa Mahkemesi (AYM) kararının ardından alternatif çözümler üzerinde çalışmaya başladı. Özellikle temel lise ya da özel okullara dönüşen kurumları mağdur etmemek için yeni teşviklerin verilebileceği öğrenildi. Öğrenciler için ödenecek 2 bin 500 ila 3 bin 500 TL teşviğin yanı sıra yüzde 30 kontenjan sınırlamasının kaldırılması ve 4 yıllık eğitim süresinin 2 yıla indirilmesi formulü üzerinde duruluyor. Temel liselerde tüm sınıf kademeleri için yüzde 30 sınırlaması var. Temel liseler genel kontenjanın yüzde 30'u kadar 9, 10, 11 ve 12. sınıflarına öğrenci alabiliyor. Öte yandan dönüşen kurumlar yeniden dershane olmak için başvuru yapamayacak. MEB'in yeni yol haritası AYM'nin gerekçeli kararı açıklandıktan sonra netleşecek. Kararın bugün açıklanması bekleniyor.


RUHSAT İPTALİ YAPILMAYACAK

AYM kararları geriye doğru işlemediği için, yasanın ardından özel okula dönüşüm için MEB'e başvurmuş ve denetimlerden geçerek ruhsat almaya hak kazanmış kurumlar rusat iptali isteyemeyecek. Yasanın ardından 3 bin 107 dershanenin 2 bin 280'i dönüşüm için başvurmuş, bunlardan 967'si özel okul ruhsatı almıştı. Özel okula dönüşen kurumların 727'sinin temel lise olduğu duyurulmuştu. Açılan iptal davasında temel liselere yönelik bir madde bulunmadığı için bu kurumlar, eğitim öğretime mevcut halleriyle devam edecek. Ancak istemeyerek, sadece yasa gerektirdiği için temel lise olmayı kabul eden kurumlar, ruhsat iptali isteyemeyecek. AYM kararının ardından velilerin de kafası karışmıştı. Onlarca velinin temel liselere yaptıkları kayıtları geri çektiği de iddia edilmişti. Ancak yetkililer bu iddialeri yalanladı. Uğur Hazırlık Liseleri yetkilileri "AYM kararının açıklandığı gün bile yeni kayıtlar aldık. Veliler tabii ki endişe etti. Ancak mağduriyet yaşanmayacağını açıkladık. Özellikle Bursa, İstanbul, İzmir ve Ankara'da kayıtlarımız devam ediyor" diye konuştu.

ÖĞRETMENLERE KÖTÜ HABER

AYM'ninkararından en çok dershane öğretmenleri etkilenecek. AYM, dershane öğretmenlerinin MEB'e geçişini iptal ettiyse bu personelin istihdamı yapılamayacak. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı "Biz dönüşüm sürecinde, dershane kapandıysa veya kendisine yer bulamamış öğretmenler için böyle bir imkan planlamıştık. Ama bu iptal edildiyse o zaman onlar için bir şey yapmamız mümkün olmaz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber