Bursa Teknik Üniversitesinde 2 yeni bölüm açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Temmuz 2015 09:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Bursa Teknik Üniversitesinde 2 yeni bölüm açıldı

Bursa Teknik Üniversitesinde açılan iki bölüme ilişkin bilgi notu

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ'NDEN SANAYİYE YÖNELİK YENİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI; BİYOKOMPOZİT MÜHENDİSLİĞİ

Ülkemizde ve dünya genelinde son zamanlarda bilim ve teknoloji alanında meydana gelen hızlı gelişmeler ve yenilikler sonucunda çalışmaların disiplinler arası bir anlayışla ele alınması gerekmektedir. Global dünyada çevre konusundaki farkındalığın artması sonucunda sürdürülebilirlik politikaları, endüstriyel ekoloji, eko-verimlilik, temiz üretim, yeşil kimya ve yeşil mühendislik kavramlarıyla yeni jenerasyon çok yönlü malzeme, ürün ve proseslerin geliştirilmesinde bütünleşik bir yaklaşım olarak ortaya çıkmıştır. Petrol kaynaklarının azalması ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle sürekli ağırlaştırılan çevresel düzenlemeler biyobazlı malzemelerin üretimi için itici güç olmaktadır. Fosil yakıtlardan bağımsız olarak yenilenebilir kaynaklar kullanılarak üretilen biyokompozitler tam olarak bu amaca hizmet etmektedir. Odun atıkları, tarımsal atıklar, yıllık bitkiler, doğal bitki lifleri, karbonhidrat, nişasta, bitkisel yağlar gibi yenilenebilir orman ve tarımsal kaynaklı biyokütleler kullanılarak üretilen biyopolimerler kompozit üretimide başarı ile kullanılabilmektedir. Üretilen bu biyokompozitler biyomedikalden gıda ve ambalaj sektörüne, otomotiv bileşenlerinden havacılık ürünlerine, tarımsal ürünlerden hijyen ürünleri, yapısal ürünler, elektronik ürünler ve mobilya bileşenlerine kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır.

Bursa Teknik Üniversitesi'nin Üniversite-Sanayi İşbirliği odaklı vizyon ve misyonu ile sanayinin ihtiyaçları ve çağın mühendisten beklentileri göz önünde bulundurularak hazırlanan yenilikçi eğitim-öğretim anlayışının başarılı sonuçlarından biri olarak ülkemizde 2., Marmara bölgesinde ise ilk Biyokompozit Mühendisliği Yüksek Lisans Programını şehrimize kazandırmıştır.
Mühendislik Fakülteleri, Orman Fakülteleri ve Fen Fakülteleri mezunlarından öğrenci kabul edecek olan program kapsamında Bursa ili ve çevresindeki değişik sanayi kolları için mevcut endüstriyel üretim sistemleriyle uyumlu, enerji verimli prosesler ile yüksek katma değerli biyobazlı ürünlerin üretim, test ve analiz yöntemleri hakkında paydaşlarının ihtiyaç duyacağı alanlarda katkı sunmak Biyokompozit Mühendisliği Yüksek Lisans Programının en önemli amaçlarından biridir.


TÜRKİYE'DE KENT ORMANCILIĞI KONUSUNDA İLK YÜKSEK LİSANS PROGRAMI BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ'NDE AÇILDI

Bursa Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kent Ormancılığı Yüksek Lisans Programı, bu ad ile açılan ülkemizdeki ilk programdır. Açılan Kent Ormancılığı Yüksek Lisans Programı disiplinlerarası bir programdır. Orman Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Şehir ve Bölge Planlama, Orman Endüstri Mühendisliği ve diğer ilgili bölümlerin mezunlarına yönelik kent ormancılığı konularında yüksek lisans eğitimi verecektir.
Yüksek lisans programı kapsamında, güncel kent ormancılığı araştırma ve uygulama konularının teorik ve pratik öğretimi ve bu konular üzerinde ulusal ve uluslararası çalışmalar gerçekleştirerek akademik yayınlar, uygulamaya dönük yararlar sağlamayı vekent ormancılığı konusunda uzmanlar yetiştirmeyi hedeflemektedir.
Kent Ormancılığı Yüksek Lisans Programı; kentiçi ve yakın çevresinde doğal olarak bulunan veya yapay olarak tesis edilmiş ağaç, ağaç grupları ve orman alanlarının, kamu yararına uygun olarak planlama, tasarım, tesis, koruma ve yönetim işlemleri ile ilgilenen meslek gruplarına, belediye çalışanlarına, fidan üreticilerine ve ilgili özel sektöre eğitim vermeyi amaçlayan bir programdır.
Türkiye'de nüfusun yaklaşık % 80'i şehirlerde yaşamaktadır. Kentlerdeki hızlı nüfus artışı ile beraber barınma ve çevre sorunları öne çıkan problemler olagelmiştir. Sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel gelişime paralel olarak ormanlardan beklentiler çeşitlenmiştir. Kent içi ve yakınındaki ormanlardan ve ağaçlardan rekreasyonel kullanım, estetik, dinlenme gibi işlevler bu beklentilerin başında gelmektedir. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren kent ormancılığı konusu ülkemizde çeşitli toplantı ve yayınlara konu olmuştur. Diğer yandan, Orman Genel Müdürlüğü "Her İlde Bir Kent Ormanı" projesini 2004 yılından itibaren uygulamaya başlamıştır. Kent ormancılığı konuları yerel yönetimlerin de en önemli hizmet alanlarından biri olup, oldukça maliyetli faaliyetleri kapsamaktadır.
Kent ormancılığı programları gelişmiş ülkelerde uzun yıllardır bulunmakla beraber, Kent Ormancılığı Yüksek Lisans Programı ülkemizde bu adla açılan ilk akademik programdır. Kent ormancılığı çalışmalarının Dünya'da gelmiş olduğu seviye ve ülkemizdeki ihtiyaçlar dikkate alındığında Türkiye'de böyle bir programa ihtiyaç olduğu açıktır.
Bursa, orman varlığı bakımından zengin illerimizden biridir. Çok sayıda odunsu türün bulunduğu ilde, biyolojik çeşitlilik de oldukça zengindir. Diğer yandan Bursa ve çevresi en az 4-5 bin yıllık yerleşimlerin bulunduğu bir yer olup, derin bir kent kültürüne sahiptir. Günümüzde kent ormancılığı olarak tanımlanan faaliyetler, tarihi süreçte Bursa'da geleneksel olarak uygulanmış ve yaşanmıştır. Bursa tarihi geçmişi, ileri sanayisi ve gelişmiş kent kültürü ile ülkemizde Kent Ormancılığı çalışmalarına akademik ve uygulama bakımından en uygun kentlerden biridir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber