Tatilcilere kanser uyarısı

Dr. Metin Oğuz, deniz ve güneş tatili yapanları uyardı: Kısa sürede bronzlaşmak için saatlerce güneş altında yatmayın.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 23 Temmuz 2015 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Tatilcilere kanser uyarısı

ZİYNETİ KOCABIYIK

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın cilt kanseri riskini artırdığını söyleyen Türkiye Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Metin Oğuz, "Güneş ışınları Ultraviyole A (UVA) ve Ultraviyole B (UVB) olmak üzere iki türü vardır. UVA, daha derine gider ve uzun dönemde deri kanserine sebep olur. UVB ise kızarıklık yapar ve cilt lekelerinin oluşmasına yol açar. 10.00-16.00 saatleri arasında güneş gökyüzünde yüksektedir. Bu saatler arasında büyük oranda UVA ve UVB ışınlarına maruz kalabiliriz. Bu saatler uygun bir koruma yapmadan dışarı çıkmak ve güneşlenmek için tehlikeli bir zamandır" dedi.

BÖLGENİZE?GÖRE?KORUNUN

Cilt kanserlerinde korunmada güneşten korunmanın büyük önem taşıdığını ifade eden Dr. Oğuz, "Güneşten nasıl korunacağı kişinin ten rengine, mesleğine (güneşe maruz kalma), yaşadığı bölgeye ve güneşe olan hassasiyetine göre ayarlanmalıdır. Yaz aylarında ve özellikle öğle saatlerinde güneşteki ultraviole ışınları yoğundur. Bu saatlerde kesinlikle güneşten korunmak ve güneşlenmemek gerekir. Korunma Karadeniz ve Akdeniz bölgesinde yaşayanlar için bile farklılık gösterir. Ekvatora yaklaştıkça güneş ışınları daha da güçlenir" diye konuştu.

MİNERAL İÇERİKLİ KORUNMA

Güneş koruyucunun faktörünün önemli olduğunu söyleyen Dr. Oğuz, kimyasal koruyuculu güneş kremlerinin etkisinin birkaç saatte azalacağını hatırlatarak özellikle deniz kenarında, güneş kreminin sık sık tekrarlanması gerektiğini söyledi. Dr. Oğuz, "Çok hassas ciltliler ve kanser koruması yapılanlar kimyasal değil, mineral içerikli güneş koruyucu kullanmalıdırlar" dedi.

BENLER KANSERE DÖNÜŞÜR MÜ?

En tehlikeli cilt kanseri türünün malign melanomlar olduğunu söyleyen Dr. Oğuz, "Malign melanom başlangıçta deride tehlikeli olarak görülmeyen küçük, koyu kahverengi bir nokta olarak başlar. Ancak sinsice iç organlara yayılır. Birkaç ayda hızla ilerleyerek ölüme sebep olabilir. "Ben"i taklit ettiği ve en hızlı yayılan kanser türü olduğu için ayrı bir önem taşır. Melanomlar benlerden kaynaklandığı veya bene çok benzediği için benlerdeki değişim ya da daha önce olmayan koyu bir benin çıkması, hızla büyümesi, farklı renk tonları içermesi, sınırlarının düzensizleşmesi, kaşınması ve kanaması durumunda mutlaka bir dermatolog tarafından muayene edilmesi gerekir" dedi.

Şüpheli benlerin "Dermoskop" denen bilgisayarlı video büyüteçlerle incelenerek % 90 oranında doğru teşhis konulabildiğini belirten Dr. Oğuz, "Daha önce kanser geçirenler, ailesinde kanser vakası bulunanlar ve büyük, yaygın benleri olanlar en küçük şüphede dermatoloğa müracaat etmelidir" dedi.

GÜNEŞ?KORUMASINI YAZ KIŞ YAPIN

Deriyi güneşin zararlı ışınlarından korumak için güneş kremini kış aylarında da kullanmak gerektiğini belirten Dr. Metin Oğuz, "Açık renk tenliler, dışarıda çalışanlar ve çocuklar, yaz boyunca mutlaka güneş koruyucu kullanmalı ve güneş ışınlarının etkisini azaltan kıyafetler giymelidirler" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber