'Çöp ihalesinde 'Alicengiz' oyunu' iddiası

CHP'li Ataşehir ve Beşiktaş belediyelerindeki skandallara Avcılar da eklendi. Belediye çöp ihalesini 84 milyon lira teklif veren firma yerine 115 milyon liraya başka bir firmaya verildi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 25 Temmuz 2015 09:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Çöp ihalesinde 'Alicengiz' oyunu' iddiası

ERCAN ÖZTÜRK

CHP'li belediyelerin adrese teslim temizlik ihale usulsüzlüğü Avcılar Belediyesi'ne uzandı. İşçilerine maaş ödemekte zorlanan belediyenin kamu paralarını nasıl çarçur ettiği Kamu İhalesi Kurumu (KİK) raporlarına yansıdı. İşte 84 milyon TL teklif eden firmanın yerine Alicengiz oyunlarıyla 115 milyon veren firmaya nasıl verildiği. KİK'in hazırladığı raporda bir üyenin "İhale iptal edilsin" bir üyenin de ihale 'Karşı firmaya verilsin" dediği ve çöp ihalesinin adrese teslim yapıldığı KİK raporlarına detaylarıyla yansıdı. 14 Ağustos 2014'te çıkılan servet niteliğindeki çöp ihalesi için 27 firma bedelini ödeyerek katılım dosyası edindi ancak 4 firma ihale günü komisyon karşısında yerini aldı.

İHALE MAHKEMELİK OLDU

KİK raporlarında usulsüz olduğu belgelenen ihale mahkemelik oldu. İhaleyi kaybeden firma yetkililerin açtığı davada rekabet koşullarının oluşmadığı ve imtiyaz sağlandığı vurgusu yapıldı.

BİR ŞİRKET ZORA SOKULDU

Avcılar Belediyesi Temizlik İşleri Müdiresi Nilgün Çendek'in gerçekleştirme ve harcama yetkilisi olduğu çöp ihalesine katılan firmalardan Beşkardeş ihaleyi kazanmaları halinde sözleşme esnasında SGK ve vergi borcu olmadığı yönünde belge getireceğini taahhüt etmiş olmasına rağmen, ihale tarihi 14.08.2014'ten 31.08.2014 tarihine kadar süre içerisinde borcu olmadığına dair elinde resmi yazı olan firmanın Avcılar Belediyesi'nce ihaleden elenmesi, KİK üyelerince usulsüz bulundu.

SGK: SİSTEM ARIZALI

İhaleden elenen Beşkardeşler adlı firmanın Avcılar Sosyal Güvenlik Merkezi'nden aldığı "Borcu Yoktur" belgesini yeterli bulmayarak gizemli şikayete bağlı olarak bir kez daha sorgulamaya gidilmesinin perde arkasında da karanlık ilişkilerin olduğu şüphesini güçlendirdi. Borcu yoktur yazısının sistemdeki arızadan kaynaklandığı ileri sürüldü.

REKABET ENGELLENDİ

Avcılar Belediyesi'nin ihaleye katılan firmalardan kum temizleme aracı istemesini de usulsüz buldu. Sahil ve kumsalların İBB sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken KİK, kum temizleme aracıyla ilgili şu görüşe yer verdi: "İdarenin sorumluluk alanlarında plaj ve kumsalların temizlenmesi faaliyetinin olmamasına karşın ihalede kumsal temizleme makinesi istenmesinin rekabeti engellediği görülmüştür."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber