Danıştay; Anaokullarına rehberlikçi normu verilsin ve normlar belirli bir takvimde güncellensin dedi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Temmuz 2015 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay; Anaokullarına rehberlikçi normu verilsin ve normlar belirli bir takvimde güncellensin dedi

18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğinin 2 maddesinin, esas itibariyle hizmetin gereklerine ve hukuka aykırı oldukları saptanmış olan dava konusu düzenlemelerde öngörülen hizmetin niteliği ve bu hizmetten yararlananların durumu dikkate alındığında, anılan düzenlemelerin uygulanmasına devam edilmesinin, telafisi güç ve imkansız zararlara sebep olacağı belirtilerek yürütmelerinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Danıştay; "Anaokullarına rehberlikçi normu verilsin" dedi.

Danıştay 16. Dairesi; Yönetmeliğin "Rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu" başlıklı 21. maddesinde "bağımsız anaokulları" ibaresine yer verilmemesine ilişkin eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

İşte o madde;


Rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu
MADDE 21
- (1) Rehberlik ve araştırma merkezlerine, görev alanlarına giren il veya ilçenin nüfusu 100.000'e kadar olan yerlerde 4, sonra gelen her 50.000 nüfus için 1 rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir. Bu şekilde yapılacak hesaplama sonunda artan nüfusun en az 25.000 olması halinde ilave olarak bir rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu daha verilir.
(2) Okul rehberlik servislerine;
a) Özel eğitim kurumlarında (aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim okulları dahil) toplam öğrenci sayısı 25 ve daha fazlası için 1,
b) İlkokullarda öğrenci sayısı 300, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
c) Ortaöğretim kuramlarından öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanların her birine 1,
ç) Yatılı veya pansiyonlu eğitim kurumlarının öğrenci sayılarına bakılmaksızın her birine 1,
d) İlçe merkezindeki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenci sayısının yetersiz olması nedeniyle norm kadro verilememesi halinde öğrenci sayısı en fazla olan eğitim kurumuna 1,
e) Mesleki eğitim merkezlerinden çırak ve kursiyer sayısı 200 ve daha fazla olanların her birine 1,
rehberlik alan öğretmeni norm kadrosu verilir.
(3) Her derece ve türdeki eğitim kurumlarına, öğrenci sayısının 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde her defasında ilave olarak 1 rehberlik alan öğretmem norm kadrosu daha verilir.
(4) Bir yerleşim merkezindeki her eğitim kurumunda en az 1 rehber öğretmen norm kadrosu doldurulmadan ikinci ve müteakip norm kadrolara öğretmen atanamaz.

Danıştay 16. Dairesi Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde; anaokulu öğrenci yaş grubunun, bireyin zihinsel ve kişisel gelişiminin oluştuğu yaş grubu olduğu, koruyucu ve önleyici rehberli hizmetlerinin problemlerin çözümünde ilk aşamada daha etkili olacağı, çocuk dönemi hastalıkları olan şiddet, ihmal ve istismar açısından rehber öğretmenin öneminin yadsınamayacağı, bu yaş grubunun fazla rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetine ihtiyacı olduğu gibi hususlar dikkate alındığında, herhangi bir bilimsel veriye ve değerlendirmeye dayanılmadan; rehber öğretmen norm kadrosu yönünden önceki yönetmelikle bağımsız anaokullarına sağlanmış olan avantajı ortadan kaldıracak şekilde; sadece öğrenci sayısının 500 ve 500'ün katlarına ulaşması halinde her defasında 1 rehber öğretmen norm kadrosu ekleneceğini belirten; dolayısıyla bağımsız anaokullarının özel durumunun göz ardı edilmesi sonucunu doğuran düzenlemede hizmet gereklerine ve hukuka uyarlık görülmediğini belirtmiştir.

Danıştay; "Normlar belirli bir takvimde güncellensin" dedi.

Yönetmeliğin "Norm Kadro sayıları değişen Eğitim kurumları" başlıklı 26. maddesinin 1. fıkrasında yer alan "Bakanlığın uygun gördüğü tarihlerde" ibaresine yönelik yürütmenin durdurulmasına da karar verilmiştir.

Danıştay 16.Dairesi Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesinde; okul ve kurumların norm kadrolarının değişmesi durumunda, bu değişikliğe konu olan okul ve kurumların norm kadro sayılarının ne zaman belirleneceğine ilişkin bir kurula yer verilmesi gerekirken, "Bakanlığın uygun gördüğü tarihlerde" denilmek suretiyle belirsiz bir takvim öngörülmesine ilişkin dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık bulunmadığı belirtilmiştir.

İşte o madde;


Norm kadro sayıları değişen eğitim kurumları
MADDE 26
- (1) Eğitim kurumlarının norm kadro sayılarının bu Yönetmelikte belirlenen norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde, değişikliğe konu olan eğitim kurumlarının norm kadro sayıları Bakanlığın uygun gördüğü tarihlerde yeniden belirlenir.
(2) Yeni açılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube açılan veya kapatılan mevcut eğitim kurumlarının norm kadroları süre aranmaksızın belirlenir.
(3) Eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmen norm kadro sayılarının azalması nedeniyle norm kadro fazlası olan yönetici ve öğretmenler hakkında, ilgili atama ve yer değiştirme mevzuatı hükümleri uygulanır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber