CHP: Suruç'ta güvenliği HDP engelledi

CHP tarafından hazırlanan 'Suruç Raporu'nda, güvenlik problemlerinin HDP'den kaynaklandığı belirtildi.

Haber Giriş : 27 Temmuz 2015 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP: Suruç'ta güvenliği HDP engelledi

CHP'nin raporunda HDP'nin güvenlik güçlerini engellediği gözler önüne serildi. Raporda, "Kültür merkezindeki ve girişindeki aramaya HDP'li yetkililerin izin vermedikleri ifade edilmiştir" denildi.

Parti ayrımı gözetmeksizin tüm vekillere gönderilen Suruç'taki olaylara ilişkin CHP heyetinin hazırladığı raporda "Olayın gelişimine neden olan temel faktörün istihbarat zafiyeti olduğu belirtildi ve MİT eleştirildi...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla, Suruç katliamı ve artan terör olaylarına ilişkin parti tarafından hazırlanan 219 sayfalık rapor, 550 milletvekilinin tamamına gönderildi. Raporda özetle şu tespitler yer alıyor:

"Patlama öncesi güvenlik ve istihbarat zafiyeti söz konusudur. Gençler Sabah saat 5.45'ten itibaren otobüslerle Suruç'a giriş yapmaya başlamışlardır. Sabah erken saatlerde gelen otobüslerde arama yapılmamasına karşın daha sonra İstanbul ve Diyarbakır'dan gelen otobüsler Suruç girişinde durdurularak otobüstekilere üst araması yapılmış, getirilen yardım malzemeleri araçlardan indirilerek incelenmiştir. Basın açıklaması sırasında resmi kıyafetli herhangi bir güvenlik görevlisine rastlanmadığı da yaralılar tarafından ifade edilmiştir.

Patlamanın etki alanı dahilinde resmi ya da sivil hiçbir güvenlik görevlisinin bulunmaması dikkat çekicidir. Şehre girişte gençlere karşı uygulanan aramanın, basın açıklamasının yapıldığı alanda tekrarlanmamıştır. Olay yerine ilk ambulans patlamadan yaklaşık 10 dakika sonra gelmiştir. Görgü tanıklarının anlatımına göre bu sırada durdurulan bir sivil polis aracından halka doğru gaz sıkılmıştır, bir sivil polis tarafından havaya ateş açılmıştır.

Çadırkent iddiası

Heyetin ziyaret ederek bilgi aldığı Suruç Belediye Başkanı'na göre Suruç'a yönelik bir eylem uzun zamandır beklenmektedir. MİT'in bu durumdan haberinin olmaması mümkün değildir. Bazı vatandaşlar tarafından, çadırkentlerin IŞİD militanlarının eğitim kampı olarak kullanıldığı ve sabah 5.30 sıralarında kampa girişlerin olduğu iddia edilmektedir. Siyasallaşan MİT'in Suruç patlamasında da görevini etkin biçimde yerine getiremediği görülmektedir."

'MOBESE'ler görmüyor'

Yapılan temaslarda olay anında yapılan herhangi bir güvenlik kaydı olmadığı belirtilmiştir. Mevcut MOBESE kameraları olay yerini görmemekte, olay yerini gören Kültür Merkezi kameraları ise olay anında çalışmamaktadır. Patlayıcının C4 ve TNT ile hazırlanmış ve etkisini artırmak amacıyla bilyeyle güçlendirilmiş bomba olduğunun, Diyarbakır'daki saldırıda kullanılan patlayıcılara benzerlik gösterdiğinin tespit edildiği, ifade edilmiştir.

Milliyet Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber