'Dalgalanmalar iç dinamiklere yansımayacak'

Başbakan Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Günay, "Komşularımızdaki iç savaşların yol açtığı dalgalanmalar iç dinamiklere olumsuz yansımayacaktır" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2015 14:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'Dalgalanmalar iç dinamiklere yansımayacak'

Zeynep Duyar Canlı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Ekonomi Başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay, "Komşularımızda yaşanan iç savaşlar ülkemizde de gerilimlere neden olmaktadır. Ancak güçlü bir ekonomi ve demokrasi kültürüne sahip ülkemizde bu dalgalanmalar, iç dinamiklere olumsuz yansımayacaktır" dedi.

Günay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ve bölgesel siyasi dinamiklerin hızla değiştiğini ve Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgeyi doğrudan etkilediğini söyledi.

Böyle bir ortamda yeni ayrışmaların ve çatışmaların tohumlarının ekilmek istendiğini ve bu ortamı fırsat bilen kriz sözcülerinin Türkiye'nin istikrarı üzerine söylemler geliştirdiğini aktaran Günay, "Ancak milletimiz her zaman olduğu gibi sağduyulu olarak olaylara yaklaşmaktadır. Bu sağduyulu yaklaşım çevremizi saran siyasi ateş çemberinin ülkemizde siyasi ve ekonomik ateş çemberine dönüşmesini engelleyecektir" diye konuştu.

Günay, küresel piyasalarda aşağı yönlü risklerin öncelikle yavaş büyüme ve özellikle ABD'de faiz artış riski olarak ortaya çıktığının altını çizerek, yavaş büyümeye bağlı düşük emtia fiyatlarının özellikle hammadde üreticisi ülkelerde sorun yaratırken, ABD'de yaşanabilecek faiz artışlarıyla birleştiğinde uluslararası finansal piyasalarda ciddi oynaklıklara sebep olduğunu anlattı.

"Yatırımlara aralıksız devam etmemiz gerekiyor"

Günay, Türk bankacılık sektörünün gerek sermaye yapısı ve yeterliliği gerekse tecrübe birikimiyle diğer ülkelerle karşılaştırıldığında ekonomik büyümeleri destekleyebilecek bir yapı ve büyüklüğe sahip olduğunu vurguladı.

Özellikle ticari hayatın "atardamarı" sayılan KOBİ segmentinin bu tip ortamlarda doğru büyüklük ve vadede krediyle desteklenmesinin son derece önemli olduğunu belirten Günay, şunları kaydetti:

"Türk bankacılık sektörü de uzun zamandır bunu yapmaya devam etmektedir. Komşularımızda yaşanan iç savaşlar zaman zaman ülkemizde de gerilimlere neden olmaktadır. Ancak güçlü bir ekonomi ve demokrasi kültürüne sahip ülkemizde bu dalgalanmalar iç dinamiklere olumsuz yansımayacaktır. Negatif beklenti söylemleri üzerine senaryolar oluşturmak yerine geleceğimize sahip çıkacak faaliyetlere ve yatırımlara aralıksız devam etmemiz gerekmektedir. En büyük sorumluluk vatandaşlarımız, iş dünyamız ve siyasi partilerimize düşmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber