AKP'den hadisli ikna

Haber Giriş : 05 Eylül 2006 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Lübnan'a asker gönderme tezkeresi AKP grup toplantısında masaya yatırıldı. Milletvekillerinin hadisli örneklerle ikna edilmeye çalışıldığı toplantı gece yarısına kadar sürdü.

Hükümet, bugün TBMM'de görüşelecek olan Lübnan'a asker gönderme tezkeresi öncesi AKP'lileri ikna etmek için dün gece yarısı ucu açık grup toplantısı yaptı. Toplantıda milletvekilleri, hadisli örneklerle ve "TSK baştan beri Lübnan'a gitmek istiyor" söylemiyle ikna edilmeye çalışıldı. Bazı milletvekilleri de Türk askerinin çatışma içine sokulacağına yönelik endişelerini dile getirdi.

Reddedilen 1 Mart tezkeresinden ders çıkaran AKP yönetimi, fire yaşanmaması için dün gece Başbakan Erdoğan başkanlığında grup toplantısı yaptı. Saat 21.00'de başlayan ve geç saatlere kadar süren toplantıda Erdoğan ve Dışışleri Bakanı Abdullan Gül, milletvekillerine, Türk askerinin bölgeye savaşmak için değil, barışı korumak ve insani yardımları desteklemek için gideceğini anlattı. Gül, "Avrupa ülkeleri bizden daha mı yakın ki asker gönderiyor. Akdeniz'in güvenliği bizi de ilgilendirir. TSK da baştan beri Lübnan'a gitme taraftarı" dedi.

'Bilmeden konuşuyorlar'

Erdoğan da, tezkerede her şeyi açık seçik dile getirdiklerini belirterek, "Bunun dışına çıkılırsa askerimizi geri çekeriz. Kimse merak etmesin. Yanı başımızdaki bir soruna bigane kalamayız. Bazı arkadaşlar bilmeden konuşuyor" dedi. Erdoğan, toplantısı öncesi yaptığı açıklamada da bugünkü oylamadan bir sürpriz beklemediğini, tezkerenin geçeceğini söyledi.

Antalya milletvekili Mehmet Dülger de söz alarak Lübnan'a asker gönderilmesine destek verdi. Dülger, şöyle konuştu: "Bir hadis var; Bir kötülük görürseniz elinizle müdahale edin. Yoksa dilinizle uyarın. Bu da olmazsa buğus edin. Biz de elimizle buraya müdahale etmeliyiz." Eskişehir milletvekili Murat Mercan da, "Yurtta sulh cihanda bana ne diyemeyiz. Bosna'ya asker gönderilirken Deniz Baykal Dışişleri Bakanı, Onur Öymen de Dışişleri Müşteşarı idi" dedi.

Retçiler ve kararsızlar var

AKP içinde Abdullah Çalışkan, Ertuğrul Yalçınbayır, Nurettin Aktaş gibi isimler asker gönderilmesine karşı çıkarken, Ersönmez Yarbay, Eyüp Sanay, Hüseyin Tanrıverdi, Ahmet Faruk Ünsal gibi milletvekilleri de mutlaka bazı şartların oluşması gerektiği üzerinde durarak endişelerini dile getiriyor. 355 kişilik grup içinde AKP yönetimi verilecek firenin 25'i geçmeyeceğini hesaplıyor.

Salt çoğunluk yeterli

TBMM Genel Kurulu, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere bugün saat 15.00'te olağanüstü toplanacak. Hükümet adına Gül, Lübnan'a asker gönderilmesine ilişkin Genel Kurul'a bilgi verecek. Daha sonra da AKP, CHP, ANAP, DYP adına konuşmacılar söz alacak. 1 Mart tezkeresinin aksine bu kez Genel Kurul'da "açık" olacak görüşmelerin ardından işari oylama yapılacak. Böylece AKP, parti yönetiminin isteğinin tersine oy kullanan "retçileri" tespit edebilecek. Tezkerenin kabul edilmesi için toplantıya katılanların salt çoğunluğunun "evet" oyu kullanması yeterli olacak.

Erdoğan: İnsaf edin

Toplantıda 12'ye yakın milletvekili konuşarak tezkere ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Turan Çömez, Musa Uzunkaya gibi milletvekilleri Lübnan'a asker gönderme ile ilgili ABD ve İsrail'in tutumuna ilişkin eleştiriler yaparak, kuşkularını dile getirdi. Erdoğan'ın da bu tür eleştirilere, "İnsaf edin. İsrail'in devlet terörü yaptığını ilk ben dile getirdim" dediği öğrenildi. Ersönmez Yarbay ise toplantıda, "Lübnan'a asker göndermeliyiz ama ülkemizdeki terörü de ayrı bir oturumda değerlendirelim" teklifinde bulundu. Erdoğan da, "Olabilir" yanıtını verdi. Toplantıya asker göndermeye olumsuz bakan İbrahim Hakkı Aşkar ile Abdullah Çalışkan'ın katılmadıkları öğrenildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber