Erdoğan, Bahçeli'ye selam gönderdi

CHP ve HDP'nin katılmadığı ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkanlık Divanı'nın Ak Parti ve MHP'li üyeleriyle bir araya geldi. Erdoğan MHP'lilerle Bahçeli'ye selam gönderdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Temmuz 2015 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan, Bahçeli'ye selam gönderdi

Önder Yılmaz/Şebnem Hoşgör

TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ve Başkanlık Divanı'nın Ak Parti ve MHP'li üyeleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ziyaret etti. CHP ve HDP'li üyelerin protesto ederek katılmadıkları görüşme yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü. IŞİD ve PKK'ya yönelik olarak sürdürülen operasyonlara ilişkin genel bir değerlendirme yapan Erdoğan, Yılmaz ve Divan üyelerine tek tek söz verdi. MHP'li Üye Koray Aydın, hükümetin samimi tutum içinde tüm olup biteni partilerle paylaşması gerektiğini söyledi. Aydın, "Bilgiler saklanmadan liderler bilgilendirilmeli. Kararlılık devam ettirilmeli ve kaos yaşanmasına izin verilmemelidir. Türkiye'nin gücü buna yeter. MHP olarak safımız belli. Geleneksel MHP duruşu budur ve milletin adına yararlı olan şeyleri destekleriz, destekleyeceğiz. Milletin çıkarına karşı olanları da eleştireceğiz" dedi.

'Yanlış yaptınız'

MHP'li İdare Amiri Seyfettin Yılmaz da hükümetin 3-4 yıldır yürüttüğü yanlış politika ve uygulamalar sonucu PKK ve IŞİD terör örgütlerinin bu noktaya geldiğini söyledi ve "Çözüm süreci dediğiniz bu süreçte Kürt kökenli vatandaşlar PKK terör örgütünün kucağına itildi. Devlet bölgeden çekildi. Silahların gölgesinde yapılan seçimlerin sonucu 7 Haziran'da kendini gösterdi. Bu süreçte devlet hakimiyetini PKK ile paylaştı. Operasyonlar için geç kaldınız" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yılmaz'ın sert eleştirilerine tepki vermezken dikkatle dinleyip not aldı.

Erdoğan'ın da kabulde IŞİD'e 4 ve PKK'ya karşı 3. dalga operasyonların gerçekleştirildiğini 8 ayrı noktada eş zamanlı operasyonlarla kamp ve silah merkezlerinin vurulduğunu belirterek, "ülkenin birlik ve beraberliği için yapılması gereken operasyonlardı" dediği öğrenildi. Erdoğan, operasyonların kararlılıkla devam edeceğini vurgulayarak "Kanunlara kim uymazsa gereğini yaparız. Devlet hiçbir illegal oluşuma, bu milletin yapısına uygun olmayan yapıya müsaade etmez. Bu operasyonlar içte ve dışta aynı şekilde devam edecek. İç Güvenlik Yasası'nı boşa çıkartmadık. Gazi Mahallesi'nde maskeli silahlı gruplara müsaade etmeyeceğiz. Bir devlet bunlara izin vermez" dedi.

'ABD'yle anlaştık'

Erdoğan, ABD ile İncirlik Üssü'nün kullanılması başta olmak üzere bölgeye ilişkin anlaşma sağlandığını da belirterek, Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye oluşabilecek tehditlerin bertaraf edileceğini kaydetti. Erdoğan'ın, Suriye'nin kuzeyinde oluşumlara izin verilmeyeceğini, TSK'nın dışarıda, polisin de içeride eş zamanlı operasyonlarla terörün belini kıracağını dile getirdiği belirtildi.

Erdoğan, Almanya'nın terör mücadelesine yönelik tavrını da sert dille eleştirdi. "Charlie Hedbo'dan sonra batı ülkeleri bir araya geldiler. Ancak söz konusu Türkiye olunca böyle bir zahmete girmediler. Almanya'da şu anda terörle ilişkili 4 bin dosyamız var. 'Bunlar yarın sizin başınıza bela olur' dedik. Ama gereğini yapmadılar. Biz de Almanya ile suçluların iadesi anlaşmasını imzalamıyoruz" dedi.

HDP'ye eleştiri

Erdoğan, HDP yönetiminin terör örgütüne karşı tavır almak yerine eylemleri destekler nitelikte açıklama yapıp, tutum sergilediklerini ve bunun mazur görülüp affedilemeyeceğini de ifade etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti de dile getiren Erdoğan, CHP ve HDP'li vekillerin heyette olmamasını, "Gönül isterdi ki Başkanlık Divanı'nın diğer üyeleri de burada olsaydı daha iyi olurdu, memnun olurdum" sözleriyle değerlendirdi.

Erdoğan'ın, "Devlet teamülü diyerek operasyonlarla ilgili hükümetin kendilerini bilgilendirmesini isteyenlerin, devletin bu teamülüne de uyması gerekirdi" ifadesini kullandığı öğrenildi.

Bahçeli'ye selam

Erdoğan, heyet ayrılırken MHP'li üyelere "Genel Başkanı'nız Sayın Bahçeli'ye selamlarımı söyleyin" diyerek uğurladı. Görüşmede Erdoğan, "Türkiye'de uyumlu bir koalisyon çalışması yürütülüyor. İnşallah bu görüşmeler sonunda güçlü bir hükümet kurulur. Güçlü bir hükümet yapısı çıkmazsa o takdirde millet iradesine gidilir" dedi.

MHP neden katıldığını anlattı

MHP'li Koray Aydın Saray'a giderken TBMM Başkanı Yılmaz'a MHP'nin ziyarete katılma gerekçelerini anlattı. Aydın, MHP'nin devletin kurallarına uygun hareket ettiğini, devlet ve parti işlerinin birbirine karıştırılmadığını belirtti.

Erdoğan'la davalı

Başkanlık Divanı heyetinde Erdoğan'a sert eleştiriler yönelten ve "Karaç Saray" olarak nitelendirdiği Cumhurbaşkanlığı Sarayı nedeniyle davalık olan MHP'li Seyfettin Yılmaz da yer aldı.

Erdoğan'la birçok konuda davalı olan Yılmaz "o ayrı bu ayrı. Devlet işi için oradaydık. Devlete saygımız gereğidir. Dava konularıyla ilgili hiçbir şey gündeme gelmedi. Oraya gittik diye düşüncelerimiz değişecek değil" dedi.

HDP 4 gerekçeyle katılmadı

Ziyarete CHP'li üyelerin yanısıra HDP'li 3 Başkanlık Divanı üyesi de katılmadı. Konuya ilişkin Grup Yönetim Kurulu'nca yapılan yazılı açıklamada, ziyarete katılmamaya 4 gerekçe gösterildi. Söz konusu gerekçeler "HDP'yi hedef haline getirme, Anayasal yetkilerini hiçe sayarak HDP'ye yönelik operasyonların planlayıcı ve uygulayıcısı olma, çözüm sürecini engelleme ve Türkiye halklarına savaşı dayatma" olarak sıralandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber