Kubat: Cumhurbaşkanımızın böyle bir beyanı olmamıştır

- AK Parti Grup Başkanvekili Kubat: - "Cumhurbaşkanımıza yönelik, 'Bu hükümetin kurulmasını istemiyor' veya 'Şu partiyle, bu partiyle hükümet kurulmasını istemiyor' gibi ifadeler niyet okumadır. Cumhurbaşkanımızın böyle bir beyanı olmamıştır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Temmuz 2015 19:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kubat: Cumhurbaşkanımızın böyle bir beyanı olmamıştır

AK Parti Grup Başkanvekili Doğan Kubat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik, 'Bu hükümetin kurulmasını istemiyor' veya 'Şu partiyle, bu partiyle hükümet kurulmasını istemiyor' gibi ifadelerin niyet okuma olduğunu söyleyerek, "Cumhurbaşkanımızın böyle bir beyanı olmamıştır" dedi.

Kubat, AK Parti ve CHP arasındaki hükümet kurma çalışmaları kapsamında koalisyon görüşmeleri devam ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "AK Parti ve CHP koalisyonunu istemediği" yönündeki, bazı çevrelerin iddialarını değerlendirdi.

Kubat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis Başkanlık Divanı seçimleri tamamlandıktan sonra AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'na anayasa gereği hükümeti kurma görevini verdiğini belirtti.

Davutoğlu'nun da görevi alır almaz kamuoyuna açık ve şeffaf bir biçimde Türkiye'yi hükümetsiz bırakmamak için kararlı bir süreç işleteceğini beyan ettiğini aktaran Kubat, bu çerçevede 3 siyasi parti ile hükümet kurma çalışmaları için bir görevlendirme yaptığını hatırlattı.

Kubat, heyetlerin birinci tur görüşmelerini tamamladığını ve CHP ile görüşme trafiğinin devam ettiğini ifade ederek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yönetimsiz kalmaması için AK Parti olarak üzerimize düşen sorumluluğun gereğini, seçim sonrası ortaya çıkan tablo, milletimizin beklentilerini dikkate alarak yerine getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

- "Çalışmalar halen devam ediyor"

Koalisyon görüşmelerinin sürdüğünü belirten Kubat, şunları söyledi:

"Bu süreç devam ederken bunu, işin ciddiyetini görmezden gelip, hafifletici yorumlar yapılmakta. Bunun bir tiyatro, bir oyun olduğu gibi yakışıksız yakıştırmalar yapılmakta. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu görüşmeler ciddiyetle devam ettirilir. Nihayetinde iki siyasi partinin yetkili organları ve genel başkanları bu konuda son sözü söyleyecektir. Bu konudaki aşamaya henüz gelinmemiştir. 'Hükümet kuruldu' veya 'Hükümet kurulamıyor' diyebilmemiz için bu görüşmelerin sonunu beklememiz gerekiyor."

Kubat, iyi niyetle ve samimiyetle Türkiye'nin menfaati için gerekenleri yapmaya gayret gösterdiklerini vurguladı.

Sürecin olumlu anlamda tamamlanması halinde hükümetin kurularak çalışmalarına başlayacağını, tersi durumda da yapılacak işlemin belli olduğunu ve bunun anayasada yer aldığını kaydeden Kubat, şöyle dedi:

"Bu aşamada da Cumhurbaşkanımızın anayasadan kaynaklanan yetkileri vardır. Cumhurbaşkanımız da ülkenin güçlü bir hükümete kavuşmasını arzu ettiğini ama bu sonuç alınamazsa da anayasadan kaynaklı yetkilerini kullanacağını ifade etmiştir. Burada Cumhurbaşkanımıza yönelik 'Bu hükümetin kurulmasını istemiyor' veya 'Şu partiyle, bu partiyle hükümet kurulmasını istemiyor' gibi ifadeler niyet okumadır. Cumhurbaşkanımızın böyle bir beyanı olmamıştır. Türkiye'nin menfaati için bir hükümet kurulmasını öncelikle arzu ettiğini ifade etmiştir. Devlet adamlığı bunu gerektirir."

Kubat, bu konuda bazı iddialar bulunabileceğini, siyasette spekülasyonların, öznel yorumların yapılabileceğini ifade ederek, siyasi aktörlerin beyanlarının öneminin altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarafsız kişiliğine uygun olarak Meclis'te hükümeti kurma ihtimali bulunan en büyük parti olan AK Parti'ye bu görevi verdiğini belirten Kubat, partinin de hükümet kurma arayışlarına ciddiyetle, samimiyetle ve şeffaf biçimde sürdürdüğünü söyledi. Kubat, şu değerlendirmede bulundu:

"Dolayısıyla bu süreç işlerken aksine yorumlar yapıp bu işleyen süreci görmezden gelmek çok tutarlı bir yaklaşım değil. Ben bunları iyi niyetle de bağdaştırmam. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bir yönetim boşluğu oluşmasını asla istemeyeceğini düşünüyorum. Ama bu süreci bir şekilde sonuçlandırmak siyasi partilere düşen bir görevdir. Siyasi partiler bir hükümet kurma iradesi ortaya koyabiliyorsa yeterli güven oyunu alabilecek nitelikte Sayın Cumhurbaşkanımızın herhalde 'Siz bu hükümeti kurmayın' diye bir inisiyatifi asla söz konusu olmaz. İddialar gerçek dışı."

Kubat, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Başbakan Davutoğlu'nun, Türkiye'nin yönetimsiz kalmaması için derhal siyasi partilerin üzerine düşen sorumluluğu ve milletin seçim sonrası verdiği mesajı okuyarak sorumluluklarını yerine getirmesi noktasında irade koyduklarını dile getirdi. Kubat, "Bu çerçevede işler yürüyor. Dolayısıyla bunu oraya buraya çekmenin hiçbir manası yok. İddialar gerçek dışı, Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından asla böyle bir ifade çıkmamıştır" diye konuştu.

-"Uç noktadan bakmayı doğru bulmuyorum"

Eski Meclis Başkanı Köksal Toptan da 7 Haziran seçimlerinden sonra ortaya çıkan tablonun Türkiye'de koalisyon hükümeti kurulması zorunluluğunu doğurduğunu belirtti.

Toptan, hükümeti kurma görevi verilen Davutoğlu'nun iyi niyetle çalışma yaptığını söyleyerek, "Şu ana kadar da CHP ile yapılan görüşmelerde olumsuz hava da yansımadı. Böyle giderken uç noktadan işe bakmayı doğru bulmuyorum" dedi.

Toptan, CHP ile AK Parti'nin hükümet kurmasının çok yararlı olabileceğini düşündüğünü ifade etti.

Geçmişte 1991 yılında Süleyman Demirel ile Erdal İnönü'nün kurduğu hükümetin çok başarılı hizmetler yaptığını anlatan Toptan, "Türkiye için yararlı olacağını düşünüyorum. Onun için hiçbir zaman olumsuz bakmadım. Sayın Cumhurbaşkanı da istikrar ister. Yeniden seçim atmosferine Türkiye girsin, yeniden büyük bir siyasi mücadele başlasın O da böyle bir şeyi düşünmez. Ama kurulamamasının herkes tarafından kabul edildiği bir noktada da seçimi zaten herkes ister. O nedenle ben şimdiden kurulabilir-kurulmalı düşüncesinden hareketle olumlu bakıyorum girişimlere" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber